Omzet van Optiebeurs stijgt met 23 procent

ROTTERDAM, 3 JAN. De EOE-Optiebeurs heeft afgelopen jaar een recordomzet gemaakt. Afgelopen jaar werden 15,8 miljoen opties en 1,1 miljoen future-contracten verhandeld. Dat is een stijging van 23,1 procent ten opzichte van 1994 en een stijging van 22,8 procent ten opzichte van het vorige recordjaar: 1989.

De voornaamste reden voor de omzet in opties en futures was vorig jaar de lage rentestand en de afgenomen inflatie, zo meldde de Optiebeurs gisteren. De meest actieve fondsen waren de opties op de EOE-index, op aandelen Philips, op de aandelen van ABN Amro en op Koninklijke Olie. Ook Hoogovens, de Dutch Top 5-index en opties op de dollar scoorden hoog. Beleggers toonden zich het afgelopen jaar zeer geïnteresseerd in opties op aandelen en op indices, die respectievelijk 66,6 procent en 26,7 procent van de omzet bepaalden.

Vooral in de maanden juli, oktober en november werden hoge omzetten gehaald. In oktober werd een nieuw dagrecord geboekt. De handel op 20 oktober zorgde voor een nieuw dagrecord met 196.000 contracten die werden verhandeld. De maand juli werd met een totaal van 1,83 miljoen contracten zelfs de drukste handelsmaand uit de geschiedenis van de Optiebeurs.

Het eerste kwartaal van afgelopen jaar verliep niet goed. De dollar was in deze periode de grote boosdoener. Renteverlagingen in de Verenigde Staten bleven achterwege, het handelstekort liep op en de crisis rond de Mexicaanse peso speelden de financiële markten parten. De EOE-Optiebeurs moest de flauwe stemming bekopen met de laagste jaarkoers van 385,24 in de maand maart.

Vanaf het tweede kwartaal leefde de handel in opties op. In die periode daalde de dollar ook tot 1,51 gulden, 25 cent lager dan in het eerste kwartaal. Ook de vrijwel onophoudelijke recordstemming op Wall Street ging vanaf april meespelen. In juli werd het all-time high van 1994 gepasseerd. De financiële waarden, gevolgd door onder meer de uitgeverijen en voedingswaarden, profiteerden het meest van de vaste stemming.

De zogenoemde cyclische waarden, waaronder fondsen als Akzo Nobel, DSM en Nedlloyd kregen het moeilijk op de optiebeurs en sloten af met een verlies ten opzichte van 1994. De EOE-index sloot 70,88 punten hoger dan in 1994 op een recordhoogte van 485,35.

De recordomzet werd onder meer geboekt omdat meer professionele beleggers handelden. Doordat de vergunningen om te handelen goedkoper worden, verwacht de optiebeurs dat de omzet dit jaar verder toeneemt.