Nigeria laat zes politieke gevangenen vrij

LAGOS, 3 JAN. Het militaire bewind in Nigeria heeft op nieuwjaarsdag zes politieke gevangenen vrijgelaten. Onder hen bevinden zich vakbondsleiders en politici van de oppositie. Dit hebben Nigeriaanse kranten gisteren gemeld.

Twee dagen eerder was al een naaste medewerker van de gevangen oppositieleider Mashood Abiola vrijgelaten. Abiola, de presidentskandidaat die de achteraf door het regime geannuleerde verkiezingen in 1993 zou hebben gewonnen, zou verplaatst zijn naar een 'gastenverblijf' van de overheid. Verder heeft het Nigeriaanse bewind het verschijningsverbod opgeheven van het onafhankelijke dagblad Concord, dat achttien maanden geleden werd ingesteld nadat de krant kritische artikelen had gepubliceerd. In een hoofdredactioneel commentaar liet het dagblad gisteren weten dat het de opheffing van het verschijningsverbod beschouwt als “het rechtzetten van iets dat niet had mogen gebeuren”. In de afgelopen drie weken zijn drie andere onafhankelijke en kritische redacties geplaagd door inbeslagnames van edities door het regime en vernielingen van eigendommen door onbekenden. (AP, Reuter)