Natwest en UBS eerste buitenlandse leden van beurs

ROTTERDAM, 3 JAN. Union Bank of Switzerland (UBS) en het Britse effectenhuis Natwest worden vrijwel zeker de eerste buitenlandse bedrijven met een lidmaatschap van de Amsterdamse beurs. De directie van de beurs voert al enige tijd onderhandelingen met beide ondernemingen.

Dit heef een woordvoerder van de beurs vanmorgen bevestigd. Hoe lang het nog duurt voordat Natwest en UBS de Amsterdamse beurs daadwerkelijk betreden, wil de woordvoerder echter niet kwijt omdat de onderhandelingen nog 'in de papiermolen' zitten.

Naast UBS en Natwest voert de beurs ook nog onderhandelingen met een aantal andere buitenlandse bedrijven sinds toetreding voor deze ondernemingen sinds 1 januari een stuk makkelijker is. Buitenlandse effectenhuizen hoeven voortaan geen vestiging meer te hebben in Nederland om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap. Dit is een uitvloeisel van de Europese richtlijn Investment Service Directory. Volgens de Amsterdamse beurs is Nederland het eerste land dat deze Europese richtlijn in zijn wetgeving heeft opgenomen.

Natwest en UBS handelen op dit moment ook al in aandelen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs maar moeten dat via tussenpersonen doen. Als zij lid worden hebben zij directe toegang tot de beursvloer waardoor de eventuele winsten groter worden verklaarde de beurswoordvoerder vanmorgen.