Moordenaar van Rabin wil naar andere gevangenis

JERUZALEM, 3 JAN. Yigal Amir, de moordenaar van de Israelische premier Yitzhak Rabin, heeft een rechtbank gisteren gevraagd hem in een andere gevangenis te plaatsen, omdat zijn huidige cel te koud is en zijn voedsel onvoldoende kosher. In zijn verzoekschrift, zo meldde radio Israel, klaagde Amir dat zijn voedsel wel als kosher is bestempeld door het staats-rabbinaat maar niet in overeenstemming is met de strengere eisen van de ultra-orthodoxe rabbijnen. Voorts maakte hij bezwaar tegen zijn eenzame opsluiting en eiste hij toestemming om een rabbijn te ontmoeten en met het joodse quorum van tien volwassen mannen te bidden. Volgens radio Israel is Amir van plan de rechten op zijn levensverhaal voor een film en een boek te verkopen. Tevens willen hij en zijn broer Hagai, die wegens medeplichtigheid vastzit, vraaggesprekken aan buitenlandse media verkopen om hun verdediging te kunnen bekostigen. Amir (25), een religieuze extremist, schoot Rabin op 4 november dood om verdere concessies aan de Palestijnen te dwarsbomen. Zijn proces, dat half december begon, wordt 23 januari hervat. (Reuter)