Latin jazz

Nueva Manteca: Let's Face the Music and Dance (Lucho 7718). Ray Barretto + New World Spirit: MY Summertime (OWL 082 835830). Distr. EMI

Let's Face the Music and Dance heet de laatste cd van Nueva Manteca met naast het titelstuk nog twee composities van Irving Berlin. Ook verder bevat deze cd veel vertrouwds, zoals 'All Blues' van Miles Davis en 'Caravan' van Ellington-trombonist Juan Tizol. De arrangementen zijn passend en de uitwerking laat nauwelijks iets te wensen over. De trompettisten Toon de Gouw en Jarmo Hoogendijk soleren met gezag, de afdeling percussie functioneert als een flexibele eenheid. Dat de band met deze cd, in Amerika uitgebracht op het label Blue Note, mee gaat dingen naar een Grammy in de categorie 'latin jazz' is dus terecht.

Dat arrangeur/leider Jan Laurens Hartong daarbij ook Ray Barretto als concurrent zal treffen is waarschijnlijk want die bestrijkt met zijn New World Spirit hetzelfde terrein als Nueva Manteca, zo blijkt uit de cd MY Summertime, juli j.l. opgenomen in NYC. Ook hier is het vooral bekend (jazz)materiaal dat een latin face-lift krijgt, zoals 'Autumn Leaves', 'Off Minor' van Monk en het titelstuk, compleet met spreekzang. Ook de bandleden droegen compositorisch echter iets bij: trompettist Michael Mosmann en pianist Hector Martignon ieder een mediumblues en Ray Barretto zelf het opgewekt swingende 'Worlds I Love'.

Dat die (twee) werelden dezelfde zijn als die van Jan Hartong is overduidelijk: de (bebop)jazz en de Afro-Cubaanse muziek, want dat zijn de bronnen van de latin jazz. Dat Nueva Manteca wat agressiever klinkt dan New World Spirit heeft te maken met de bezetting die een trompettist en een percussionist meer telt.

Wie bij het woord 'latin' direct aan liefdesliedjes en dansen denkt kan in de winkel eerst maar beter even luisteren want latin jazz is iets anders dan salsa, al hebben Hartong en Barretto daar in het verleden ook wel kaas van gegeten.

    • Frans van Leeuwen