Israel tegen bezoek Van Mierlo aan Palestijnse post

TEL-AVIV, 3 JAN. De Israelische politie zal over twee weken het bezoek van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) aan 'Orient House' in oost-Jeruzalem, het hoofdkwartier van de Palestijnen, verhinderen als Israel er niet in slaagt Nederland langs diplomatieke weg van dit bezoek af te brengen.

Dit is vandaag het openingsartikel van het Israelische ochtendblad Davar. Volgens deze krant zal de Israelische politie de weg naar Orient House voor de stoet auto's van Van Mierlo blokkeren. Als dat geen effect heeft zal de politie ingrijpen en het bezoek verhinderen. Volgens Davar is deze beslissing door de 'commissie voor Jeruzalem' genomen. Deze commissie houdt zich bezig met activiteiten die in diplomatiek en veiligheidsopzicht gevoelig liggen in Jeruzalem. In de commissie zitten onder anderen de minister van binnenlandse veiligheid Moshe Shahal, de onder-minister van buitenlandse zaken Eli Dayan en de burgemeester van Jeruzalem Ehud Olmert. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zei bij de Israelische autoriteiten navraag te zullen doen over het bericht. De Nederlandse ambassade in Tel-Aviv gaf vanmorgen geen commentaar.

Volgens Davar heeft minister Shahal gezegd dat hij over de bevoegdheden beschikt om bezoeken aan Orient House te verhinderen en dat hij daar “ditmaal gebruik van zal maken”. Onder-minister Dayan heeft tegenover Davar de juistheid van het bericht bevestigd. Hij sprak de hoop uit dat Israel erin zal slagen minister Van Mierlo van het bezoek aan Orient House af te brengen. “Als dat niet lukt ligt deze zaak in handen van het ministerie van binnenlandse veiligheid”, zei hij. De EU heeft indertijd besloten dat ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten die een bezoek aan Israel brengen ook Orient-House kunnen aandoen. Israel oefent reeds druk uit op Den Haag om af te zien van het bezoek aan Orient-House.

    • Salomon Bouman