Interpol onderzoekt financiële praktijken Braziliaanse sekte

RIO DE JANEIRO, 3 JAN. Interpol, de internationale politie-organisatie, is een onderzoek begonnen naar een Braziliaanse sekte die zich Universele Kerk van het Rijk Gods noemt. Dat heeft een functionaris van Interpol in Latijns Amerika maandag bekendgemaakt. Het onderzoek richt zich vooral op het vermogen dat de Universele Kerk mogelijk op dubieuze wijze heeft vergaard.

Braziliaanse media melden dat de sekte een jaarlijkse omzet zou halen van een miljard dollar. Tot het vermogen van de sekte behoren de Braziliaanse bank Credito Metropolitano, theaters in de Portugese stad Porto en in Londen, dertig radiostations, een televisiezender en verscheidene periodieken. Vorige week opende de Braziliaanse belastingdienst al een onderzoek naar belastingontduiking door de oprichter van de sekte, Edir Macedo.

De Universele Kerk is een afsplitsing van de Pinkstergemeente en is opgericht in 1977. De sekte heeft in Brazilië drie miljoen aanhangers. Daarnaast zijn er snel groeiende afdelingen in veertig landen, de grootste daarvan in Portugal, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De sekte raakte vorig jaar in diskrediet door uitzendingen op de Braziliaanse televisie van video-opnamen die een oud-medewerker van Macedo tijdens 'erediensten' van de Universele Kerk had gemaakt. De banden tonen de weinig zachtzinnige wijze waarop de sekteleider zijn volgers aanspoort geld te geven. “U moet bijdragen aan het werk van de Heer”, zo predikt Macedo. “Als u wilt helpen: amen. Als u niet wilt helpen: ga naar de hel.” Tijdens werkbesprekingen, die met een verborgen camera door de oud-medewerker zijn gefilmd, geeft Macedo in dure hotelkamers les aan zijn kader. “Werp een bijbel op de grond”, zo doceert de sekteleider, “en schreeuw: of u geeft God zijn deel, of u verloochent Hem.”

De oud-medewerker was tien jaar lang priester bij de Universele Kerk. Hij ging ertoe over video-opnames te maken van de werkzaamheden van de sekte nadat hij had besloten de sekte te verlaten. Sinds de uitzending van de opnames leeft de oud-medewerker ondergedoken omdat hij dreigbrieven heeft ontvangen.

Een andere oud-medewerker heeft over zijn ervaringen met de sekte een boek geschreven: Achter de coulissen van het Koninkrijk. “De Kerk is geen religieuze organisatie”, zo schrijft deze oud-medewerker, “maar een machine die geld maakt.” De Universele Kerk heeft de Braziliaanse justitie intussen gevraagd het boek te verbieden.

Vorig jaar oktober haalde de sekte zich de woede op de hals van Braziliaanse katholieken en protestanten toen een van haar televisiedominees tijdens een uitzending een Mariabeeld sloeg en trapte. In december beschuldigde sekteleider Macedo de rooms-katholieke kerk ervan “een politieke macht te zijn die mensen domineert en die gelovigen arm wil houden”. (AFP)