In centrum van Arnhem; Bomaanslag Franse bank en consulaat

ARNHEM, 3 JAN. Onbekenden hebben gisteravond laat een bomaanslag gepleegd op het gebouw van het Franse consulaat in het centrum van Arnhem. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was enorm. De achtergevel van het gebouw raakte deels ontzet, terwijl tot ver in de omgeving ruiten sprongen.

De politie houdt er rekening mee dat de aanslag een reactie is op de Franse kernproeven.

Vanochtend om tien uur had zich een groepje belangstellenden en omwonenden verzameld bij het getroffen gebouw aan de Jansbinnensingel, waarin ook de Banque Paribas gevestigd is. “Ik dacht eerst dat er werd ingebroken”, vertelt een vrouw, die recht tegenover het gebouw woont. “Er was een enorme knal, iedereen begon te schreeuwen. Ik rende naar de buren. Die vroegen of bij mij de ramen er ook uit lagen. Daar had ik nog niet eens naar gekeken. Alle ruiten bleken inderdaad gesneuveld.” Ook andere omwonenden hadden het over een geweldige explosie. Geen van hen heeft overigens iets verdachts gezien.

Niet bekend

De politie is vanochtend begonnen met een, zoals Kloosterman het noemt, “breed onderzoek”. Gisteravond werd het Explosieven Opruimingscommando (EOC) uit Culemborg al opgeroepen. Experts van het EOC onderzoeken de restanten van het explosief. De politie heeft een rechercheteam van twintig man op de zaak gezet. Die doen onderzoek in en rond het gebouw en zijn vandaag begonnen met het ondervragen van omwonenden. “Voorlopig willen we nog geen enkele optie uitsluiten”, aldus Kloosterman. “Die voorzichtigheid wordt mede ingegeven door het feit dat nog niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist. We hebben nog geen enkele aanwijzing.”

Landelijk terreur-officier van justitie Van der Molen, inderhaast uit Rotterdam opgetrommeld, wilde vanochtend nog niets zeggen. En ook burgemeester P. Scholten, die vanochtend een kijkje kwam nemen bij het gebouw, wilde geen uitspraken doen over de mogelijke achtergronden van de aanslag. “Ik kan met geen mogelijkheid zeggen of deze zware ontploffing iets te maken heeft met de Franse kernproeven op Mururoa.” De burgemeester had al contact gehad met de Franse ambassadeur en tegenover hem zijn afschuw uitgesproken.

Pagina 3: Surveillance verscherpt na kernproeven

Ook ten overstaan van de Franse consul M. Bouyeure, heeft burgemeester Scholten van Arnhem zijn afschuw over de actie uitgesproken. “Met deze actie zijn alle grenzen overschreden. Ik heb de politie opdracht gegeven de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Arnhem is een veilige stad en dat moet zo blijven. We zullen de belangen van de Fransen in deze stad zo goed mogelijk beschermen”, aldus een woedende burgemeester.

Er werd bij het Franse consulaat de laatste maanden, op verzoek van de consul, verscherpt gesurveilleerd. Die extra controle begon ten tijde van de eerste kernproeven van de Fransen. Desondanks ging er in oktober een bom af bij het filiaal van de Credit Lyonnais Bank in Velp. De bom richtte verder geen schade aan. Het consulaat in Nijmegen had in het najaar te maken met actievoerders, die het consulaat tijdelijk bezetten uit protest tegen de acties op Mururoa.

Volgens Scholten is het onmogelijk 24 uur per dag bij alle Franse gebouwen in de stad te surveilleren. Hij kreeg daarin bijval van Kloosterman. “Een dergelijke actie is nooit helemaal te voorkomen. Wie het wil, krijgt het uiteindelijk voor elkaar.”

Consul Bouyeure sprak vanochtend zijn waardering uit de voor de verscherpte politiecontrole. Over de aanslag was hij redelijk laconiek. “Je weet dat dit soort dingen gebeuren. Ik ben allang blij dat het niet overdag is gebeurd. Want dan waren er absoluut gewonden gevallen; mensen die bij de bank of op het consulaat werken, en niets met de hele zaak te maken hebben.

Volgens Bouyeure heeft het consulaat de afgelopen maanden te maken gehad met waarschuwingen. “We hebben een paar keer een baksteen door de ruit gehad. Men wilde ons blijkbaar waarschuwen. Dat de aanslag 's avonds laat heeft plaatsgevonden, heeft er volgens ons alles mee te maken dat men geen slachtoffers wilde maken.”