Grootste banenreductie uit de Amerikaanse geschiedenis; AT&T wil 40.000 man kwijt

AMSTERDAM, 3 JAN. Het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T, dat bezig is met een grootscheepse ontvlechting, wil de komende drie jaar 40.000 banen schrappen. De operatie, waarbij ongeveer 30.000 werknemers onvrijwillig moeten vertrekken, kost AT&T naar eigen schatting 6 miljard dollar (9,7 miljard gulden).

Niet bekend

Onder de 40.000 werknemers die moeten vertrekken zijn 6.500 vrijwilligers. Tot vorige week vrijdag konden 72.000 werknemers zich aanmelden voor een vrijwillige vertrekregeling. Daarnaast verdwijnen nog eens 4.000 banen door verkoop van dochterondernemingen. “De vermindering in onze personeelssterkte zal een van de moeilijkste en pijnlijkste stappen zijn die we in de herstructurering hebben moeten nemen”, verklaarde bestuursvoorzitter Bob Allen van AT&T gisteren.

Vorig jaar september kondigde AT&T aan het concern te willen opsplitsen in afzonderlijke ondernemingen, een voor telefoondiensten en een voor de produktie van telecommunicatie-apparatuur, terwijl het computerbedrijf wordt afgestoten. De operatie kost echter meer geld en banen dan verwacht. “Ik geloof dat de inkrimping en andere stappen absoluut noodzakelijk zijn als we met onze activiteiten concurrerend willen zijn”, zei Allen. Bij de produktie van apparatuur verdwijnen 23.000 banen, terwijl bij de telefoniediensten 17.000 banen worden geschrapt.

Ongeveer 85 procent van de banen verdwijnt in de Verenigde Staten. De overige 15 procent wordt geschrapt in Europa, waarvan een deel in Nederland. Om die reden verwacht de Nederlandse tak, waar het grootste deel van de werknemers werkzaam is bij de produktie van telecommunicatie-apparatuur, een beperkt banenverlies. “Gezien de vaart die in de VS wordt gemaakt verwacht ik binnen enkele weken uitsluitsel”, zei een woordvoerder.

De voorziening van 6 miljard dollar voor belasting wordt getroffen voor het vierde kwartaal van 1995, waardoor het nettoresultaat over deze periode 4 miljard dollar lager zal uitkomen. In 1994 was de winst 4,7 miljard dollar, in de eerste negen maanden van 1995 was dat 2,8 miljard dollar.