Friese ijsvloer nog te dun voor 15e Elfstedentocht

LEEUWARDEN, 3 JAN. De ijsvloer in Friesland is nog onvoldoende dik voor een vijftiende editie van de Elfstedentocht. Ten minste vijf nachten matige tot strenge vorst zijn nodig voordat het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden een datum voor de Tocht der Tochten kan vaststellen.

Op het ogenblik is het ijs op de goede delen van het traject gemiddeld tussen de zeven en acht centimeter en dat is volgens voorzitter H. Kroes “absoluut onvoldoende”. Het moet op de hele route een dikte hebben van tussen de dertien en vijftien centimeter om 300 wedstrijdrijders en 16.000 toerrijders die inschrijven voor een Elfstedentocht te kunnen dragen. Pas wanneer blijkt dat de vorst eind deze week doorzet zullen de 21 rayonhoofden bijeen worden geroepen, aldus Kroes gisteren op een persconferentie in Leeuwarden.

Voorlopig blijft het tot en met het weekeinde in het noorden van het land vriezen, zo is de verwachting. De vooruitzichten tot en met maandag zijn 's nachts lichte tot matige vorst (tot min acht), overdag lichte vorst tot temperaturen rond het vriespunt.

Zwakke plekken in de 200 kilometer lange route vormen de steden Sneek, IJlst, Workum, Bolsward en Harlingen. Vooral onder de bruggen is het ijs daar met vier à vijf centimeter veel te dun. Ook liggen er diverse wakken. Ook het deel tussen Scharnegoutum en Sneek en delen van het Van Harinxmakanaal zijn niet betrouwbaar. Een flink aantal dagen matige (van -5 tot -10 graden) maar beter nog strenge vorst is gewenst, zei Kroes. Daarbij mogen de temperaturen overdag niet te veel oplopen.

IJsmeester P. Venema verwacht dat de ijsvloer op het Elfstedentraject bij matige tot strenge vorst elke nacht gemiddeld een centimeter zal aangroeien. Voorwaarde is echter dat neerslag in de vorm van sneeuw uitblijft. Ook harde wind is slecht: die brengt het Friese boezemwater in beweging en als gevolg van de stroming kalft het ijsdek aan de onderkant af.

Op bepaalde delen ligt het ijs er uitstekend bij, zoals op het Slotermeer en de Luts in Gaasterland. Kroes: “Daar ligt schitterend zwart ijs, zo mooi dat je je afvraagt of het wel ijs is en geen water.” Ook het ijs bij de start op de Zwette en op de aankomstplaats op de Bonkevaart bij Leeuwarden is met een dikte van twaalf centimeter goed. Dat geldt ook voor het deel Berlikum- Bartlehiem in het noorden, de Dokkumer Ee naar Dokkum en Dokkum zelf, waar gemiddeld tussen de acht en tien centimeter ligt.

De laatste (veertiende) Elfstedentocht werd in 1986 gehouden. Aan de tocht kunnen maximaal 16.000 schaatsers meedoen. Leden zijn verzekerd van deelname, evenals 3.000 niet-leden of potentiële deelnemers, die jaarlijks uit een groep van 10.000 worden ingeloot.

    • Karin de Mik