Feyenoord eist maatregelen van de KNVB

ROTTERDAM, 3 JAN. Feyenoord wil dat het transfersysteem in de huidige vorm ook voor binnenlandse transacties zo snel mogelijk wordt afgeschaft. De Rotterdamse clubleiding eist daarom van de KNVB op korte termijn een effectieve reorganisatie. Het sectiebestuur van de voetbalbond wil pas over twee jaar de uitspraak van het Europese Hof van Justitie daadwerkelijk in de praktijk brengen.

“Niet meer pappen en nathouden”, betoogde voorzitter Jorien van den Herik gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Kuip. “Geen knutselwerk meer, maar beleid dat is gebaseerd op de realiteit en niet op sentimenten. Een overgangsregeling is gedoemd te mislukken. Elke profclub dient zijn eigen broek op te houden, in principe zonder inkomsten uit transfers.”

Van den Herik gaf toe dat hij makkelijk praten had. “We hebben aanzienlijk minder kapitaal op het veld staan dan Ajax en PSV”, bekende hij. “We zijn in de exploitatie nog nooit afhankelijk geweest van de verkoop van spelers. Feyenoord verdient zijn geld al jarenlang met een trouw publiek, goede sponsors en toenemende commerciële activiteiten. Mede daarom vinden wij het een goede zaak dat het oude transfersysteem in de Europese Unie onwettig is verklaard. De KNVB kan nu niet achterblijven.”

Van den Herik liet weten dat Feyenoord de schuldenlast van 15 miljoen gulden volledig heeft weggewerkt. “Bij het afscheid van hoofdsponsor HCS vier jaar geleden waren we zo goed als failliet”, zei Van den Herik. “Nu is Feyenoord financieel weer gezond. We kunnen zelfs glimlachen bij de afschaffing van het transfersysteem.”

Van den Herik liet zich ook uit over het huurconflict met de stadiondirectie. Een onafhankelijke geschillencommissie bepaalde onlangs dat de voetbalstichting jaarlijks 6,8 miljoen gulden dient te betalen. Feyenoord vindt 6 miljoen het maximaal haalbare bedrag voor de vernieuwde Kuip. Een stap naar de burgerrechter in het hoog opgelopen conflict sluit Van den Herik niet uit.

“Feyenoord wil geen sluitpost zijn op de begroting van het Stadion”, beweerde de Feyenoord-voorzitter. “We zijn echt niet blind voor de financiële positie van de Kuip. We willen best een beetje helpen, maar er zijn grenzen. Feyenoord heeft part noch deel aan de problematiek. De veel te hoge rentelast is niet onze schuld.”

Aanvaller Aurelio Vidmar mag Feyenoord tussentijds verlaten. De 28-jarige Australiër is na het aantrekken van Henk Vos (Sochaux) min of meer overbodig in de Kuip. “Met Taument, Larsson, Obiku en Vos heb ik spitsen genoeg”, liet trainer Arie Haan gisteren weten.

Voor Vidmar moet nog wel een flink transferbedrag op tafel komen. Feyenoord kocht hem vorig jaar zomer voor ruim twee miljoen gulden van Standard Luik, waar hij topscorer van België werd. In Rotterdam heeft Vidmar nog niet aan de hoge verwachtingen voldaan. Hij komt door de scherpe concurrentie nauwelijks aan spelen toe.

Met Vidmar vertrekt de A-selectie van Feyenoord (19 man) deze week naar Marokko voor een trainingsweek, inclusief een oefentoernooi komend weekeinde in Casablanca. Rob Witschge, Regi Blinker en reserve-doelman Rob van Dijk (geblesseerd) blijven thuis. Witschge en Blinker, beiden onder Haan op een zijspoor beland, mogen en willen weg bij Feyenoord. Het duo hoeft tot woensdag 10 januari niet in actie te komen.

Voor Blinker heeft FC Luzern nog steeds belangstelling. Het bestuur van de Zwitserse club weigert echter vooralsnog het transferbedrag, waarover vorige maand overeenstemming werd bereikt, over te maken. “We hebben daarom een fax naar Zwitserland gestuurd waarin we om opheldering vragen”, liet voorzitter Van den Herik weten. “Ik begrijp niet waarom alles nog zo lang duurt. Een deal is een deal, dacht ik.”