Duke

Duke. The 10 Commandments of Love (CNR 2002484)

Na Seal en McAlmont is er in Engeland een nieuwe soulzanger opgestaan. Hij is blank en noemt zich Duke. Duke had een dance-hit met zijn nummer So In Love With You, en kwam onlangs met zijn debuut-cd, The 10 Commandments of Love, waar een bonus-cd bij zit met zes akoestische versies van zijn nummers.

Afgezien van de afgezaagde cover van Bill Withers' 'Ain't No Sunshine' zijn de composities van Duke zelf. Duke zingt en schrijft zwierig. Hij heeft de falsetto-momenten van Marvin Gaye tot vaste zangstijl verheven. Bijna doorlopend zingt Duke hoog, zoetgevooisd en verleidelijk, en plakt hij de woorden aaneen tot een ononderbroken zwoele bries.

Duke nodigt zowel uit tot dansen als rustig beluisteren. De instrumentatie is hedendaags en electronisch, maar heeft niet de fanatiek repeterende basdrum die in de meeste eigentijdse dansmuziek opduikt. Duke's synthetische begeleiding is vloeiend en zweverig en wordt slechts gestut door naar de achtergrond gemixte drumpatronen.

Zijn melodieën zijn gevarieerd, veelal jubelend over zijn favoriete onderwerp - de liefde - en soms een beetje melancholiek. Maar altijd eigen en elegant.

    • Hester Carvalho