Bondscoach stuurt basketballers weg

ROTTERDAM, 3 JAN. Toon van Helfteren, bondscoach van de nationale basketbalploeg, zal geen beroep meer doen op Cees van Rootselaar en Rolf Franke. Van Helfteren vindt dat beide ervaren spelers van landskampioen Den Helder zich onvoldoende kunnen verenigen met zijn beleid.

De bondscoach kwam tot zijn besluit na een evaluatie van de eind vorige week afgelopen Haarlemse Basketball Week. Tijdens het toernooi lieten beide spelers zich in de media kritisch uit over zowel Van Helfteren als de gang van zaken rond het Nederlands team. Volgens Van Rootselaar en Franke waren hun woorden echter verkeerd weergegeven. Aanvankelijk leek de bondscoach die uitleg te accepteren, maar gisteren besloot hij alsnog niet langer gebruik te willen maken van beide internationals.

“Het incident tijdens de Basketbalweek stond niet op zich”, vindt Van Helfteren. “Ook in oktober en november, toen wij een aantal kwalificatie-wedstrijden voor het EK moesten spelen, waren er als gevolg van maatschappelijke verplichtingen van beide spelers problemen. Ondanks eerdere afspraken daarover werden trainingen gemist. Ik heb dat toen geaccepteerd, maar in Haarlem gebeurde het opnieuw. Ik kan niet blijven schipperen. Ik wil verder met een selectie die wel kan opbrengen wat ik wil.”

In februari speelt Nederland tegen Turkije zijn eerstvolgende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van volgend jaar zomer. Met slechts één overwinning uit de eerste vier wedstrijden is Oranje al zo goed als uitgeschakeld voor het eindtoernooi dat in Spanje wordt gespeeld.