Beursindex gaat door grens van 500 punten

AMSTERDAM, 3 JAN. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de AEX-index voor Nederlandse aandelen vanmorgen de grens van 500 punten doorbroken. Rond 11 uur bereikten de koersen op het Damrak een nieuw tussentijds record van 500,61 punten, een stijging met ruim 1 procent ten opzichte van het slot van gisteren. Daarmee zijn de Nederlandse aandelenkoersen, gerekend naar de ontwikkeling van de beursindex, in 13 jaar vijf keer meer waard geworden. De mijlpaal werd met champagne gevierd.

Op 3 januari 1983 stelde de Europese Optiebeurs de EOE-index, zoals de maatstaf toen nog heette, op 100 punten. Op 22 januari 1985 doorbrak de index de grens van 200 punten waarna het, mede door de krach van 1986, tot 2 juni 1989 zou duren voordat 300 punten werden gehaald. De volgende mijlpaal liet vervolgens viereneenhalf jaar op zich wachten. Op 16 december 1993, na een recordjaar op de beurs, brak de index voor het eerst door de grens van 400 punten.

Met het doorbreken van de 500-puntengrens zetten de aandelenkoersen op het Damrak de opmars voort van 1995, toen de koersen met bijna 17 procent stegen. Gisteren sloot de effectenbeurs de eerste handelsdag van 1996 af met een winst van 2,04 procent.

Het Damrak ondervond vanmorgen steun in de rug van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde voor de dertig grootste industriefondsen met 60,33 punten klom tot een slot van 5.177,45 punten. Ook de vaste stemming op de obligatiemarkt en een iets sterkere dollar op 1,61 hielpen mee. In Brussel, Londen, Frankfurt en op de beurzen van Zwitserland werden vanmorgen eveneens beursrecords geboekt. Alleen Parijs blijft, evenals vorig jaar, achter bij de beursontwikkelingen in de rest van Europa.