Beursindex AEX breekt door grens van 500 punten

AMSTERDAM, 3 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs brak de Amsterdam EOE Index (AEX) vanmorgen door de grens van 500 punten gebroken. De belangrijke graadmeter noteerde na bijna anderhalf uur handelen een winst van 4.77 punten op 500.01.

AMSTERDAM De beursvloer vierde dit tussentijds record met champagne. Daarna zakte de index iets terug tot een niveau van 499 punten. De beurs was zeer vast gestemd door de lagere rente en de stabiele dollar, zo verklaarde een handelaar. Sinds het begin van het nieuwe beursjaar is de index ruim vijftien punten gestegen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus een optimistische handelaar. Volgens hem is er sprake van een “angsthausse”. “Het is net als gisteren. De professionele handel koopt de weinige stukken op in de hoop deze weer aan het eind van de maand te kunnen verkopen aan institutionele beleggers. Die moeten immers hun premies beleggen.” De koersen schoten omhoog in een overigens zeer dunne markt. “Er is een verkoperstaking”, verklaarde de effectenbemiddelaar. Op de obligatiemarkt daalde de rente vanmorgen opnieuw. De vastrentende waarden stegen gemiddeld 15 cent.

Nedlloyd en Hoogovens waren de uitzondering in deze vaste markt. Nedlloyd liet liefst negen dubbeltjes liggen op 35,10 gulden. Sommige handelaren houden zelfs rekening met een daling naar een niveau van 25 gulden. “De hele Rotterdamse haven ligt slecht in de markt. Pakhoed is ook lager, terwijl ECT hard moet onderhandelen om contracten vast te houden”, verklaarde een beursbezoeker.

De lagere winstverwachting van Hoogovens-topman Van Veen over de eerste zes maanden van 1996 werd niet in dank afgenomen. “Het gaat voortdurend omlaag. De laatste zes maanden van 1995 zou het al minder worden. Dat gaat verder. Kijk maar naar de verwachting over de eerste zes maanden van dit jaar.” Hoogovens liet twee dubbeltjes liggen op 54,30 gulden.

Getronics, het nieuwe hoofdfonds, was de sterkste stijger. Getronics boekte een koerswinst van 2,20 gulden 79,50 gulden. Ahold dat gisteren bekendmaakte een supermarktketen uit Breda te hebben overgenomen, klom naar 69 gulden, een plus van 1,70 gulden. Unilever won 2,90 gulden op 231,70 gulden. Koninklijke Olie sprokkelde er 1 gulden bij op 226,80 gulden. Philips schoof door de 60-gulden grens op 60,80 gulden, een winst van 1,40 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is het nieuwe jaar goed begonnen. De Dow Jones-index voor dertig toonaangevende aandelen sloot 60,33 punten hoger op 5177,45 punten. De omzet bedroeg op 366 miljoen aandelen terwijl de verhouding tussen het aantal stijgers en dalers uitkwam op 16 tegen 9. Aanvankelijk noteerde de belangrijkste beursmeter een daling van ruim 15 punten. Dit verlies volgde op de scherp lagere koersen die op de obligatiemarkt tot stand kwamen. Daar maakten beleggers zich zorgen over de strijd rond de begroting tussen de Democraten van president Clinton en de Republikeinen die in het Congres de meerderheid hebben.

Na een half uur sloeg de stemming op de aandelenmarkt echter om. Handelaren meldden vooral veel vraag van de futures-markt.

TOKIO De financiële markten in Tokio waren nog steeds gesloten. Het nieuwe jaar begint voor de Japanse handelaren pas morgen.