Beademing

Christopher Reeve zit vast aan een ventilator om te ademen (NRC Handelsblad, 23 december). Het is mij niet duidelijk hoe iemand ademt met behulp van een ventilator. Ik neem aan dat dit bericht is vertaald uit het Engels-Amerikaans. Ongetwijfeld is het woord ventilator hier gebruikt in haar betekenis van beademingsapparaat. Wat wij een ventilator noemen, noemen de Amerikanen een fan. Wat wij een fan noemen trouwens ook. Een beademingsapparaat pompt - via een aansluiting op de luchtpijp, hetzij via een beademingsbuis, doch in dit geval ongetwijfeld via een kunstmatige opening in de luchtpijp net onder de schildklier (een tracheostoma) - 10 tot 15 maal per minuut lucht in de longen van een patiënt die daar zelf niet toe in staat is. Nog iets ter informatie: in toenemende mate lees ik dat mensen een 'shock' oplopen, zoals bijvoorbeeld vorige week bij het neerstorten van een Venezolaans vliegtuig in Colombia. Shock is een toestand van absolute of relatieve ondervulling van het vaatbed en kent een aantal oorzaken: schrik is daar géén van ! Deze mensen zijn ongetwijfeld geschrokken, of geschokt, of wellicht zelfs geshockeerd: zij hebben daarmee nog geen shock opgelopen.

    • R.R.P.M. Hagenouw
    • Dijkzigt Ziekenhuis