Albert Heijn neemt Primarkt Groep over

ROTTERDAM, 3 JAN. Albert Heijn neemt de supermarkt- en slijterijketen Primarkt Groep over. Primarkt bezit twintig supermarkten en 16 slijterijen, voornamelijk in de provincie Noord-Brabant.

Dat hebben Albert Heijn en Primarkt gisteren bekendgemaakt. Het hoofdkantoor en distributiecentrum van Primarkt staat in Breda. Daar zijn ook zeven van de twintig supermarkten gevestigd. Primarkt werd in 1960 opgericht door H. Thijssen. Het bedrijf is volgens beide partijen “goed winstgevend” met een omzet van ruim 260 miljoen gulden in 1994. Albert Heijn betaalt de aankoop uit eigen middelen en wil pas iets zeggen over de overnameprijs wanneer de transactie geheel is afgerond.

Door de acquisitie kan Albert Heijn, onderdeel van het Ahold-concern, verder groeien in het westen en midden van Noord-Brabant. Albert Heijn bezit in geheel Nederland bijna 650 winkels. Volgens Albert Heijn hebben de Primarkt-winkels een sterke formule en marktpositie, die goed aasluit bij de AH-supermarkten.

Volgens algemeen-directeur H. Thijssen van Primarkt verzekert de verkoop de continuïteit van zijn winkelgroep. De winkels kunnen profiteren van de omvang van Albert Heijn. De transactie van de aandelen is naar verwachting binnen enkele maanden afgerond.

Albert Heijn heeft een marktaandeel van 27 procent in Nederland. Dat marktaandeel stagneert nu na jarenlange gestage groei. De supermarktketen heeft te maken groeiende concurrentie van andere 'kwaliteitsformules' en aan de onderkant van de markt de groei van discounters. En bovendien stagneren de bestedingen van de consument. De grote supermarktketens als Hermans Groep, De Boer, Konmar en Albert Heijn zijn bereid hoge overnameprijzen te betalen voor de nog overgebleven onafhankelijke supermarkten. In oktober nam Albert Heijn ook al de Rotterdamse supermarktketen Den Toom over.