Zware straf voor journalist in Egypte

KAIRO, 2 JAN. Een rechtbank in Kairo heeft de hoofdredacteur van het semi-officiële Egyptische weekblad Rose el-Yousef tot twee jaar dwangarbeid veroordeeld wegens een artikel waarin moslim-fundamentalisten worden gekritiseerd die processen aanspannen tegen kunstenaars en intellectuelen. De beschuldigde, Mahmoud Tohami, is hangende zijn beroep tegen het vonnis op vrije voeten. De klacht tegen Tohami is afkomstig van sjeik Youssef al-Badri, een ex-parlementariër die nu een fundamentalistische prediker is. Het gewraakte artikel stelde dat Badri en de zijnen de rechtszaal gebruiken om Egypte in een islamitische staat te veranderen. De rechter in de zaak tegen Tohami heeft vorig jaar de film 'De Emigrant' van Youssef Chahine verboden als in strijd met de islamitische leer. De film werd later echter in hoger beroep vrijgegeven. (Reuter)