V&L derde op Handbaldagen

SITTARD, 2 JAN. De Noorse favoriet Viking Stravanger heeft dit weekeinde zoals verwacht de Limburgse Handbaldagen gewonnen. De club versloeg in de finale Sävehof Partille uit Zweden met 25-20. Mede-organisator Vlug & Lenig (V&L) zorgde voor de Nederlandse verrassing op de achtste editie van het toernooi. De Geleense ploeg versloeg als enige de Noorse winnaar en eindigde op de derde plaats na een zege op US Dunkerque.

Coach Pim Rietbroek van V&L was zaterdagavond toch teleurgesteld. Er had volgens hem meer ingezeten. Na de poule-wedstrijden deelde zijn ploeg de eerste plaats met Stavanger, maar V&L werd tweede op doelsaldso. In de kruisfinale tegen Sävehof Partille ging het team het laatste kwartier door de knieën. “We konden mee tot 18-18 maar daarna brak het drukke programma ons op”, wees Rietbroek als oorzaak aan. “De rust tussen de wedstrijden was voor ons veel te kort, terwijl de Zweden zeven uur vrij hadden.”

Toch kon de coach ook tevreden zijn. “In de eerste helft van de competitie was er geen samenhang in de ploeg omdat we met drie nieuwe spelers begonnen. Deze week zijn we door collectiviteit zover gekomen. Na dit toernooi heeft V&L in psychologisch opzicht een voorsprong en gaat de ploeg in de tweede helft van de competitie beter spelen”, voorspelt Rietbroek.

V&L staat in de competitie derde achter Sittardia en E&O. De Sittardse ploeg eindigde zaterdag bij de Handbaldagen als nummer zes ondanks een goede start. Zo werd bijvoorbeeld het openingsduel tegen Sävehof Partille gelijk gespeeld met 21-21. De derde organiserende club, Blauw Wit uit Beek, kon niet mee met het hoge niveau van de buitenlanders en eindigde op de laatste plaats.

Michel Janssen, die al vanaf het begin van de Limburgse Handbaldagen bij de organisatie betrokken is, sprak na afloop van een geslaagd toernooi. “Er waren veel goede, spannende wedstrijden te zien.” De opzet van de achtste editie van de Handbaldagen was weer als vanouds. Toen Blauw Wit zich twee jaar geleden had teruggetrokken, werd het toernooi dat jaar in het Belgische Neerpelt gespeeld. Maar de afstand van 45 kilometer naar het buurland was voor veel toeschouwers een te grote hindernis. Vorig jaar deelden Sittardia en V&L de kosten van het toernooi, maar deden er slechts zes clubs mee. Ook dat was geen succes. Sommige ploegen waren na een dag al uitgeschakeld. Voor de achtste editie was het oorspronkelijke organisatie-trio weer bijeen.

Janssen: “We hadden dit jaar geen buitenlandse kampioenen of bekerwinnaars in het deelnemersveld. Daardoor was het merendeel van de ploegen aan elkaar gewaagd. Het is leuk om een topper uit te nodigen, maar dan moet je er wel twee hebben. Andere jaren hadden we er meestal een Russische ploeg bij. Maar die wonnen altijd. Dit is spannender.”