Venetiaan zegt onderzoek naar moordpartij toe

PARAMARIBO, 2 JAN. De Surinaamse regering zal gehoor geven aan de oproep van het parlement de decembermoorden van 1982 te onderzoeken.

President Venetiaan heeft dit zondagavond gezegd in een toespraak ter gelegenheid van de jaarwisseling. “De regering voert thans intern overleg over de weg die zal worden gevolgd”, aldus Venetiaan.

Venetiaan had eerder gezegd dat er geen onderzoek naar de moorden zou komen voor de verkiezingen in mei. De NDP, de partij van de voormalig legerleider Bouterse, die volgens velen verantwoordelijk is voor de moord op vijftien opposanten van zijn regime in december 1982, doet ook mee aan die verkiezingen. Vorige maand echter nam de Nationale Assemblee een motie aan om de “crisis en gebeurtenissen” van december 1982 zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Op oudejaarsavond reageerde Venetiaan voor het eerst op dit verzoek van het parlement. Hij memoreerde dat de aandrang van de nabestaanden van de slachtoffers van de moorden en “de politieke manoeuvres van bondgenoten en vrienden van het toenmalig regime” tot een stroomversnelling in de besluitvorming geleid. “Intussen haasten sommigen zich nu al om beschuldigingen richting slachtoffers van de decembermoorden te spuien als rechtvaardiging voor de daden van toen”, aldus Venetiaan. Maar “het Surinaamse volk wil niet dat wie dan ook voor welke misdaad dan ook door onbevoegden wordt berecht en in een fort of waar dan ook wordt gemarteld en doodgeschoten”, aldus de president.

Venetiaan zei verder dat de donkerste dagen van de economische neergang voorbij zijn: “een trend omhoog is onmiskenbaar”. “Op deze en veel andere gebieden is in 1995 de strijd tussen geloof en ongeloof in de levensvatbaarheid van de Surinaamse natie ten gunste van Suriname beslist.” De president dankte “de Almachtige voor de successen die het volk heeft mogen boeken in het achter ons liggend jaar”.

Suriname heeft op ongekend uitbundige wijze de jaarwisseling gevierd. In de nacht van 31 december is op slag van twaalven, met overal in Paramaribo dans- en drinkpartijen, voor miljoenen aan vuurwerk afgeschoten. Opvallend was de sfeer van ontspanning en opluchting.