Spaanse vissers naar Brits gebied

ROTTERDAM, 2 JAN. Ongeveer twintig Spaanse vissersschepen stomen vandaag op naar de visgronden tussen Engeland, Wales en Ierland. Het Britse ministerie voor visserij heeft dat bekendgemaakt. Eerder hebben Britse en Ierse vissers fel geprotesteerd tegen de komst van de Spaanse concurrentie.

Het staat de Spaanse vloot vanaf 1 januari vrij om in alle wateren van de Europese Unie te vissen. Tot op heden was dat verboden en was de Spaanse vloot aangewezen op bijvoorbeeld visgebieden onder de Canadese kust, waar begin vorig jaar een conflict over ontstond. Het verbod maakte onderdeel uit van de overgangstermijn die Spanje in acht moest nemen na toetreding tot de Unie.

Het gebied waar de Spanjaarden nu hun netten gaan uitgooien staat bekend als de Irish box. De Britse minister voor visserij Tony Baldry heeft gezegd dat de Spanjaarden nauwlettend in de gaten worden gehouden. Bovendien moeten de vissers de Britse overheid te laten weten wanneer ze het gebied binnengaan en wanneer zij weer vertrekken.

Baldry wees er gisteren op dat de Spaanse vissers geen extra quota toegewezen hebben gekregen om in de Irish box te gaan vissen, maar dat ze het recht hebben om 300 schepen naar het gebied te sturen. Londen is er tijdens onderhandelingen met de Spaanse autoriteiten echter in geslaagd dat aantal beperkt te houden tot maximaal veertig. De bewindsman haalde gisteren fel uit naar politici die ernstige kritiek hebben op de Spaanse vissers. “Dit alles is negen jaar geleden overeengekomen, toen de toetreding van Spanje tot de EU aan de orde was. Ik vind het tamelijk smakeloos van de zijde van de oppositie om Spaanse vissers nu ineens uit te maken voor piraten”, aldus Baldry. (AP)