Saneerders scoren in managers top-25

ROTTERDAM, 2 JAN. Over welke kwaliteiten dient een topmanager te beschikken? Allereerst moeten ze vakkundig het mes weten te hanteren: ze drukken de kosten en weten alles van reorganiseren. Daarbij moeten ze ook nog eens een groeipercentage van 20 tot 40 procent per jaar laten zien. Als ze dan ook nog eens nieuwe produkten op de markt brengen, variërend van de nieuwste software tot een ultramoderne slaapbank, maken ze een goede kans op een eervolle vermelding in de lijst van 25 beste managers die het Amerikaanse economische weekblad 'Business Week' heeft opgesteld.

De top 25 (23 heren, 2 dames) vermeldt onder meer Gerald Greenwald (60), bestuursvoorzitter van United Airlines. Hij wist de beleggers het afgelopen jaar zó te interesseren voor zijn aandeel dat de koers verdubbelde tot 211 dollar. De inkomsten over 1995 worden geschat op 900 miljoen dollar, drie maal zoveel als over 1994. Ook Michael Eisner (53), topman van Walt Disney, mag zich volgens Business Week tot de beste 25 managers ter wereld rekenen. Hij liet zien dat hij ook zonder president Frank G. Wells, die omkwam bij een helikopterongeluk, en studiochef Jeffrey Katzenberg, die het amusementscondern na een knallende ruzie verliet, verder kan. Eisner kocht voor 19 miljard dollar Capital Cities/ABC en Euro Disney maakte voor het eerst winst.

De uitverkiezing van Bernd Pischetsrieder, de topman van BMW, is voornamelijk ludiek: hij dankt zijn plaatsje in de top 25 aan het feit dat hij het nieuwe, in Amerika gemaakte Z3 model de nieuwe James Bond-film Golden Eye wist binnen te loodsen.

De lijst met topmanagers telt ook twee vrouwen: Patricia Q. Stonesifer (39), directeur van de divisie Consumentenprodukten van Microsoft, introduceerde het afgelopen jaar 20 nieuwe cd-rom en softwareprodukten voor thuisgebruik en een nieuwe joystick. Met een omzet van 800 miljoen dollar is Microsoft de belangrijkste multi-mediaproducent van de VS. Ana Patricia Botin (35), de tweede vrouw in de top 25 en hoofd van de investment-tak van de Spaanse bank Banco Santander, zag dankzij de sterke positie van de bank in Latijns Amerika kans om Mexico na de pesocrisis weer terug te doen keren op de kapitaalmarkten.

Ook Azië, het werelddeel waar ook het afgelopen jaar weer de grootste economische groei werd gerealiseerd, is ruim vertegenwoordigd in de lijst van Business Week. Genoemd worden onder meer Stan Shih, topman van het softwarehuis Acer, en Tadashi Sekizawa van pc-producent Fujitsu. Sekizawa wordt vooral geprezen voor het gebruik van niet-Japanse onderdelen in zijn computers - waarmee hij een van de vredestichters in de Japans-Amerikaanse handelsoorlog is - en de verdubbeling van de winst tot 887 miljoen dollar. Ook China geeft acte de présence in de top 25 in de personen van de gebroeders William en Victor Fung, topmanagers van exportbedrijf Li & Fung. William en Victor hebben kans gezien, aldus Business Week, om het familiebedrijf om te turnen tot een moderne onderneming. Vorig jaar werd de Britse rivaal Inchcape Buying Services overgenomen, wat de omzet heeft doen verdubbelen tot 1,5 miljard dollar.

Business Week maakte ook studie van de meest innovatieve produkten van 1995 en kwam tot een merkwaardige verzameling, die, niet verbazingwekkend, grotendeels bestaat uit elektronica, zoals een nieuwe spelcomputer van Sony en een kleurenprinter annex kopieerapparaat van Hewlett-Packard. Maar ook de elektrische mountainbike en het extra lange tennisracket van Dunlop Slazenger zijn een vermelding waard, vond het Amerikaanse blad. En wie een opvouwbare kayak zoekt, kan voor 3.600 dollar terecht bij de firma Feathercraft.