Sabena: 17 procent meer passagiers

BRUSSEL, 2 JAN. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vorig jaar een record-aantal van ruim 5 miljoen passagiers vervoerd: 17 procent meer dan in 1994.

In zeven jaar tijd - ten opzichte van 1987 - boekte Sabena een verdubbeling van het aantal reizigers. Vergeleken met 1994 namen vooral de passagiersaantallen op vluchten binnen Europa toe: met 18,7 procent. Op de lijn Brussel-Tokio steeg het aantal reizigers met 17,5 procent; op de vluchten tussen België en de Verenigde Staten nam het aantal toe met 10,9 procent.Sabena schrijft de spectaculaire stijging van de passagiersaantallen toe aan het zogeheten naaf-en-spaaksysteem: een stervormig netwerk van lijnen binnen Europa met Brussel als centrum. Reizigers kunnen via dit netwerk van de ene Europese stad naar de andere vliegen met een korte stop in Brussel. Ook tracht Sabena de produktiviteit te verhogen.Ondanks de groei van het aantal reizigers, namen de inkomsten van Sabena minder spectaculair toe. In de eerste helft van 1995 boekte Sabena een bescheiden winst, maar over het hele jaar is het resultaat negatief.