Pontonbrug over Sava maakt weg vrij voor Amerikanen

SARAJEVO, 2 JAN. De Amerikaanse genie is er zondag in geslaagd de pontonbrug over de Sava, de grensrivier tussen Kroatië en Bosnië, te voltooien. Daarmee wordt de legering van 20.000 Amerikaanse militairen van de NAVO-vredesmacht in Noord-Bosnië mogelijk.

De ruim zeshonderd meter lange pontonbrug over de Sava is de grootste die sinds de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, behalve bij militaire oefeningen. Het slechte weer - aanvankelijk overvloedige sneeuwval, later dooi, regenval en overstromingen - hebben de aanleg van de brug, en daarmee de legering van de Amerikanen in Bosnië, een week vertraging bezorgd. Zaterdagochtend nog kondigde NAVO-commandant Joulwan plechtig de voltooiing van de brug aan, maar een paar uur later moesten NAVO-generaals beschaamd toegeven dat het ook die dag niet zou lukken. Uiteindelijk werd de brug, de laatste schakel in de aanvoerlijn van Amerikaanse bases in Duitsland en de Bosnische stad Tuzla, pas zondag voltooid.

In Mostar werd dit weekeinde na 2 jaar het vliegveld heropend. En in Sarajevo kon worden gejuicht over de instelling van een reguliere busdienst tussen de Bosnische hoofdstad en de moslim-enclave Gorazde.

Toch kwam de vrede onder druk te staan door de melding, door de Bosnische minister voor relaties met de NAVO, dat de afgelopen week elf mensen door Bosnische Serviërs zijn ontvoerd. Voilgens minister Muratovic ging het om burgers die per auto door een van de vijf Servische wijken van Sarajevo, Ilidza, reden. Ze zouden zijn aangehouden bij door de Serviërs opgeworpen wegversperringen en uit hun auto's zijn gehaald. Over hun lot is niets bekend. Muratovic zei dat het mandaat van de NAVO-vredesmacht IFOR zou moeten worden gewijzigd om dit “Servisch terrorisme” tegen te gaan.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, heeft gisteren de voormalige oorlogspartijen in ex-Joegoslavië gewaarschuwd dat economische hulp aan hun gebieden zal afhangen van hun medewerking bij de opsporing van oorlogsmisdadigers. “De vreselijke oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië mogen niet onder het tapijt worden geveegd. Zonodig zal hulp voor de wederopbouw worden gekoppeld aan de vervolging van oorlogsmisdaden”, aldus Kinkel.

Het Haagse VN-tribunaal voor de vervolging van oorlogsmisdadigers heeft tot dusverre 52 mensen in staat van beschuldiging gesteld wegens genocide en oorlogsmisdaden. Er is echter nog geen enkele verdachte opgepakt en uitgeleverd - integendeel: sommige Bosnisch-Kroatische verdachten zijn zelfs bevorderd. Kinkel herinnerde de voormalige oorlogspartijen aan hun belofte, gedaan in het vredesakkoord van Dayton, om mee te werken bij de opsporing van oorlogsmisdadigers.

De NAVO-vredesmacht IFOR is niet van plan om van oorlogsmisdaden verdachte personen op te sporen, maar wil hen wel aanhouden en uitleveren als ze toevallig met hen in aanraking komt. Dat althans is het officiële voornemen. Dit weekeinde kwamen drie IFOR-militairen echter in contact met de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic zonder dat ze hem aanhielden of daar een poging toe deden. Ze gaven hem een hand na een parade. Overigens is niet duidelijk of de drie militaireen wisten dat ze met een verdachte te maken hadden. (Reuter, AFP)