Pers Nigeria roept 1995 uit tot jaar van Saro-Wiwa

LAGOS, 2 JAN. De onafhankelijke pers in Nigeria heeft de radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa, die op 10 november met acht van zijn medestanders werd geëxecuteerd, tot 'man van het jaar' uitgeroepen voor 1995. “Ken Saro-Wiwa schudde dit volk met zijn eigen handen door elkaar, zelfs in de dood”, aldus de Guardian. “Alleen daarom al behoort 1995 hem toe.” “Nooit tevoren heeft een crisis in Nigeria zo'n spervuur van veroordelingen en sancties tot gevolg gehad”, schreef het onafhankelijke weekblad Newswatch.

Saro-Wiwa voerde actie voor de autonomie van Ogoniland, een olierijke regio in het zuidwesten van Nigeria. Ook wilde hij dat Shell de Ogoni's schadeloos stelt voor de schade die de oliewinning in het gebied aan het milieu heeft toegebracht. De militaire autoriteiten in Nigeria houden hem verantwoordelijk voor de moord, vorig jaar mei, op vier gematigde, regeringsgezinde Ogoni-leiders. Na een proces van enkele maanden veroordeelde een rechtbank in Nigeria hem tot de doodstraf. Organisaties voor de rechten van de mens hebben echter grote vraagtekens gezet bij de rechtsgang. Zo vertelden getuigen aan buitenlandse journalisten dat ze onder zware druk werden gezet om een voor Saro-Wiwa belastende verklaring af te leggen.

Het is overigens niet de eerste keer dat een aantal kranten een standpunt inneemt dat de regering onwelgevallig is. Nigeria kent van oudsher - zeker in vergelijking met andere Afrikaanse landen - een grote mate van persvrijheid. De huidige 'sterke man' van Nigeria, Sani Abacha, heeft de afgelopen tijd echter een aantal maatregelen genomen om kranten die hem slecht gezind zijn, het zwijgen op te leggen. Zo werd vorige week de hoofdredacteur van het oppositionele Tell gearresteerd. Ten minste 55.000 exemplaren van het blad werden in beslag genomen. Zondag zetten onbekenden de redactieruimte van het eveneens oppositionele The News in lichterlaaie. “De brandweer van Lagos heeft het gebouw gered maar onze uitrusting, waaronder een nieuwe generatie computers die net was geïnstalleerd, is in vlammen opgegaan”, aldus de hoofdredacteur van The News. (Reuter, AFP)