'Nog zeker zes conservatieven gaan overlopen'

LONDEN, 2 JAN. Na Emma Nicholson, parlementslid voor de Conservatieve Partij van premier John Major, overwegen nog zeker zes of zeven andere conservatieven naar een oppositiepartij over te lopen. Alleen een duidelijke koerswijziging van Major kan dit overlopen verhinderen.

Dat is zondag gezegd door Hugh Dykes, een conservatief parlementslid. Volgens hem moet Major zijn rechtse beleid bijstellen en meer in het politieke midden gaan opereren om de leegloop van zijn parlementsfractie te voorkomen. Dykes zelf wil bij de Conservatieve Partij blijven “om te blijven vechten voor het juiste beleid”. Maar, zo voegde hij daaraan toe, “ik ken persoonlijk zes of zeven mensen die zich zullen afkeren [van de partij], tenzij de regering terugkeert naar het gematigde midden.”

Dykes zei dit naar aanleiding van het besluit van Emma Nicholson, voormalig vice-voorzitter van de partij, om zich aan te sluiten bij de Liberaal-Democraten van Paddy Ashdown, vrijdag. Nicholson zelf had al melding gemaakt van “andere parlementariërs, die net zo voelen als ik”.

Majors regering had bij haar aantreden een meerderheid van 21 zetels in het Lagerhuis, maar heeft die sindsdien gestaag zien wegebben, vooral door nederlagen in tussentijdse verkiezingen, maar ook door het overlopen van fractieleden. Nicholsons weglopen heeft speculaties gewekt over de mogelijkheid van vervroegde parlementsverkiezingen. Die zouden naar alle waarschijnlijkheid uitlopen op een vernietigende nederlaag voor de Conservatieve Partij, gezien de voorsprong van Labour in de opeiniepeilingen. De volgende verkiezingen staan voor mei 1997 op het programma. De parlementarie meerderheid van de conservatieven bedraagt nu vijf zetels.

Major zei zaterdag geen vervroegde verkiezingen te overwegen. “Ik ben gekozen om een bepaalde taak te volbrengen. Ik verwacht dat te doen en door te gaan tot 1997. Dat heb ik steeds gezegd en dat zeg ik nu weer”, aldus Major in een vraaggesprek dat door de BBC was opgenomen voordat Emma Nicholson vrijdag overliep, maar dat volgens een woordvoerder van Major ook na haar overlopen blijft gelden. De premier was bij de opname van het vraaggesprek ook al op de hoogte van Nicholsons vertrek uit de conservatieve fractie.

Major uitte zich in een nieuwjaarstoespraak optimistisch over het komende jaar. Hij prees zijn eigen regering wegens haar ervaring en haar innerlijke overtuiging. Anderen lieten zich minder optimistisch uit. De vroegere premier Heath voorspelde in een artikel in een krant dat andere conservatieve leden van het Lagerhuis het voorbeeld van Nicholson zullen volgen en dat Major zich dan gedwongen zal zien alsnog vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. (Reuter)