Moord in N-Ierland

BELFAST, 2 JAN. In Lurgan in Noord-Ierland is op nieuwjaarsdag een man door twee gewapende onbekenden neergeschoten. Hij overleed vanochtend aan zijn verwondingen - het vijfde slachtoffer van een volgens de Britse veiligheidsdiensten door de IRA of andere republikeinse organisaties gepleegde aanslag in één maand en het zevende sinds april vorig jaar. De moorden wekken steeds meer twijfel aan de vraag of de formeel afgekondigde wapenstilstand in Noord-Ierland het nog veel langer houdt. De Britse regering gaat er nog steeds van uit dat de moorden deel uitmaken van een campagne van de IRA om haar gezag te handhaven of te versterken in gebieden waar veel katholieken het gezag van de plaatselijke protestantse politie niet erkennen. Niemand heeft tot dusverre de verantwoordelijkheid voor de moord in Lurgan opgeëist. Het slachtoffer, wiens identiteit niet is vrijgegeven, werd door twee gemaskerde mannen in de nek geschoten toen hij met zijn vriendin in een auto zat. De twee daders ontvluchtten in de richting van de katholieke wijk van Lurgan. (Reuter, AFP)