Minister Israel wil compensatie voor familie gedode ober

JERUZALEM, 2 JAN. De Israelische minister van wetenschap, Shulamit Alonio, vindt dat Israel schadevergoeding zou moeten betalen aan de weduwe van een Marokkaanse ober die 22 jaar geleden in Noorwegen bij vergissing werd vermoord door Israelische agenten. De Israelische Mossad zag de ober, Ahmed Bouchiki, aan voor een Palestijnse guerrillastrijder die had deelgenomen aan de moord op elf Israelische atleten door de groep Zwarte September tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. In 1993 bevestigde generaal Aharon Yarinv, een vroegere leider van de Israelische militaire inlichtingendienst, dat de Mossad achter de moord in Lillehammer zat. De Israelische ambassadeur in Noorwegen riep minister van buitenlandse zaken Ehud Barak vorige maand op een vorm van verantwoordelijkheid te erkennen en compensatie te betalen. (Reuter, AP)