Liberiaanse factie geeft zich over

MONROVIA, 2 JAN. Guerrillastrijders van de Liberiaanse ULIMO-J factie bij de stad Tubmanburg zijn gisteren begonnen zich over te geven aan ECOMOG, de Westafrikaanse vredesmacht in het land, aldus hulpwerkers die het gebied bij Tubmanburg hebben bezocht. Door de overgave, die komt na vijf dagen van gevechten tussen de guerrillastrijders en eenheden van ECOMOG, kan er een begin worden gemaakt met de ontwapening van de ongeveer 60.000 gewapende guerrillastrijders die Liberia nog kent. Die demobilisatie maakt deel uit van het vredesakkoord dat de gewapende facties vorig jaar sloten en dat een einde zou moeten maken aan de burgeroorlog die het land al sinds 1989 teistert. Door de oorlog ligt het grootste gedeelte van het land in puin. Naar schatting 150.000 Liberianen hebben sinds 1989 in die burgeroorlog hun leven verloren. (Reuter)