Kroonprins neemt lopende zaken over in Saoedi-Arabië

RIAD, 2 JAN. De Saoedische koning Fahd heeft gisteren zijn halfbroer kroonprins Abdullah gevraagd het landsbestuur voorlopig van hem over te nemen, zodat hij kan rusten.

Fahd (73), die in november naar verluidt een beroerte had, deed niet formeel afstand van de troon. Kroonprins Abdullah (72), een van de ongeveer 30 nog levende zoons van koning Abdel Aziz, heeft gezegd de koning te zullen raadplegen wanneer dat nodig is.

Kroonprins Abdullah heeft de naam veel conservatiever en panarabischer en minder open voor het Westen te zijn dan koning Fahd, die in 1982 aan de macht kwam en een vaste pro-Amerikaanse koers heeft gevaren. Aan de andere kant heeft hij niet veel speelruimte omdat hij ook te maken heeft met de andere prinsen, met name de zes volle broers van Fahd die leger, luchtmacht, politie en geheime diensten volledig beheersen. De kroonprins commandeert de Nationale Garde. In Abdullahs nadeel werkt dat hij slechts halfbroers heeft.

De Saoedische televisie toonde gisteren de koning die kroonprins Abdullah, minister van defensie prins Sultan (een van de zes volle broers van Fahd) en andere hoogwaardigheidsbekleders ontving, eerst gezeten en vervolgens korte tijd staand, steunend op een stok. Volgens een Arabische diplomaat zal het weken, zo niet maanden duren voor hij weer in normale gezondheid is, als men tenminste een optimistische zienswijze heeft. Afgezien van zijn nieuwste problemen lijdt de koning al aan suikerziekte. Een team Amerikaanse artsen is in november overgevlogen om Fahd te behandelen.

De aankondiging van de tijdelijke machtsoverdracht kwam enkele uren voor de presentatie van de 150 miljard rial (40 miljard dollar) belopende Saoedische begroting voor 1996. Abdullah noemde de begroting een “belangrijke stap” naar het wegwerken van het begrotingstekort, dat volgens plan tegen het jaar 2000 moet zijn verwezenlijkt. Het tekort wordt geraamd op 18,5 miljard rial, tegen 15 miljard in 1995, aldus het officiële Saoedische persbureau. Riad verwacht een vermindering van de inkomsten, van 135 miljard rial in 1995 tot 131,5 miljard, maar daarvoor werd geen reden gegeven. Veruit de belangrijkste bron van inkomsten is de olie-export van 7 miljoen vaten per dag. Deskundigen verwachten overigens geen verandering in de Saoedische oliepolitiek onder de kroonprins.

(AFP, AP, Reuter)