Kritiek waarnemers op Palestijnse verkiezing

JERUZALEM, 2 JAN. Het hoofd van de waarnemers van de Europese Unie bij de Palestijnse verkiezingen op 20 januari heeft gisteren zijn twijfel uitgesproken over het democratische karakter van de verkiezingen. In een zeer scherpe schriftelijke verklaring onder de titel 'Genoeg is genoeg' hekelt Carl Lidbom manipulatie met de kandidatenlijst en de verkorting van de verkiezingscampagne tot twee weken.

Volgens Lidbom worden de kansen van onafhankelijke kandidaten om te worden gekozen door het voortdurend veranderen van de verkiezingsregels aanzienlijk verkleind. Lidbom had de Palestijnse leider Yasser Arafat vorige maand al gewaarschuwd voor door hem geconstateerde onregelmatigheden bij de voorbereidingen van de verkiezingen.

Een adviseur van Arafat heeft vanmorgen gezegd dat de Uitvoerende raad van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) de wijzigingen heeft goedgekeurd. Volgens deze adviseur zijn deze veranderingen in overeenstemming met de Palestijnse verkiezingswet.

Palestijnse kringen in Oost-Jeruzalem meenden vanmorgen dat Lidbom er rekening mee zou moeten houden dat de Palestijnen voor de eerste maal, onder moeilijke omstandigheden, verkiezingen organiseren. In deze kringen heerst echter wel grote ontevredenheid over de manier waarop Arafat de uitslagen van interne voorverkiezingen heeft genegeerd. Leiders van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, die op hoge plaatsen uitkwamen moesten wijken voor vertrouwelingen van Arafat.

In Gaza hebben zich intussen vijf bekende activisten van de moslim-fundamentalistische Hamas-beweging als onafhankelijke kandidaten in de verkiezingen aangemeld. Hamas als zodanig heeft besloten tot een boycot van de verkiezingen. Volgens een Palestijnse bron in Gaza weerspiegelt de actie van de vijf de tweedracht binnen Hamas over de verkiezingen. Veel activisten zouden het met de boycot oneens zijn.