Huidbleking in Gambia verboden

BANJUL, 2 JAN. Vrouwen in de Westafrikaanse staat Gambia mogen geen middelen meer gebruiken om hun huid te bleken. De militaire leider van het land, kapitein Jammeh, kondigde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak een totaal verbod af op de import en het gebruik van huidblekende middelen. Sinds september is het vrouwelijke ambtenaren al verboden hun huid te bleken.

Gambianen en Senegalezen zien een blanke huid als teken van schoonheid en sociale status. Jammeh onderstreepte gisteren in zijn toespraak de kwalijke effecten van huidbleking. “Ik wil de vrouwen van Gambia niet tot slachtoffer maken. Het is gewoon niet goed voor hun gezondheid”, aldus Jammeh.

Sinds hij in juli vorig jaar aan de macht kwam heeft Jammeh, een gelovig moslim, een aantal stappen genomen om 'decadente' verschijnselen in zijn land aan te pakken. Zo is hij fel gekant tegen het sekstoerisme van vooral Europese vrouwen van middelbare leeftijd. Dezen kwamen tot voor kort in groten getale naar Gambia om zich te laten verwennen door bumsters, knappe negers die hun seksuele diensten aan toeristen aanbieden. (Reuter)