Gladheid zorgde in weekend voor veel problemen

ROTTERDAM, 2 JAN. De gladheid op de wegen heeft in het nieuwjaarsweekend aan drie mensen het leven gekost. De verkeerspolitie in Driebergen meldde maandag in totaal 130 ongevallen, waarbij zo'n twintig gewonden vielen.

In Dordrecht raakte zaterdagavond een 29-jarige inwoner van de stad in een slip, waarna de auto tegen een boom reed. De man was op slag dood. Zondagochtend kwam in Vreeland een 25-jarige man om het leven, toen zijn auto uit de bocht vloog. Op de A9 bij Velsen overleed bij een ongeval een 18-jarige vrouw uit Duitsland. Zij zat in een auto die slipte en ondersteboven in een sloot belandde. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd en kon uit het wrak klimmen.

Het busvervoer raakte in sommige delen van het land sterk ontregeld door de aanhoudende gladheid op de wegen. Het streekvervoerbedrijf Zuidwest-Nederland staakte maandagochtend vanaf zeven uur de dienstregeling van vijftig buslijnen in de regio Haaglanden. Volgens een woordvoerder was het onverantwoord de weg op te gaan. De ochtendspits verliep vandaag weer zonder problemen, nadat op de snelwegen en de meeste andere doorgaande wegen was gestrooid. Boven de grote rivieren verwacht het KNMI dat de weggebruiker voorlopig rekening moet houden met gladheid, omdat de vorst diep in de grond zit. In het noorden van het land waren door de ijzel enkele buslijnen uitgevallen. Op de Waddeneilanden was in het geheel geen busverkeer mogelijk.

Ook het treinverkeer was enigszins gestremd. Het NS-personeel kwam door de gladheid te laat op de stations en door ijsafzetting op de bovenleiding konden sommige treinen niet meer rijden. “Die ijsafzetting was mogelijk omdat er tussen de jaarwisseling en de eerste treinen op nieuwjaarsdag veel tijd was verstreken”, aldus een woordvoerder. Inmiddels hebben de treinen de ijzel alweer los gereden en doen zich geen problemen meer voor. Ook de sneltram in Rotterdan ondervond hinder van ijsafzetting. Zowel zondag als maandag had de bovenleiding van de Rotterdamse sneltram enkele uren te maken met ijsafzetting.

De ochtendspits, die door de vakanties monder druk was dan gebruikelijk, heeft vandaag geen last gehad van de gladheid. Op de meeste plaatsen waren alle rijstroken in de vroege ochtend weer vrijgegeven. Strooiwerkzaamheden leverden enkele files op, maar tegen tien uur waren die opgelost. “Dat is tegen de verwachtingen in - het KNMI had slechte omstandigheden voorspeld”, aldus F. Stooker van de Verkeersdienst in Driebergen. Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen heeft geen meldingen van aanrijdingen binnengekregen.