Gasunie verkocht in 1995 meer aardgas

De Gasunie heeft in 1995 meer aardgas verkocht dan in 1994. De afzet in binnen- en buitenland steeg met 0,9 miljard naar 82,7 miljard kubieke meter. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers, die hoofddirecteur G. Verberg van Gasunie vandaag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst heeft bekendgemaakt.

Vooral door afgelopen koude decembermaand heeft de Gasunie meer aardgas verkocht; december in 1994 was zacht. De hogere afzet leidt ook tot een hogere omzet. De verkoop van aardgas in 1995 zal naar verwachting 16,8 miljard gulden opleveren. Dat is 1,2 miljard meer in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het verkochte aardgas was voor het grootste deel (41 procent) afkomstig van het gasveld in Groningen. Ook kleinere velden op zee leverden een flink aandeel (37 procent). Overige velden op het Nederlandse vasteland zorgden voor 18 procent van het gas. Het resterende deel kocht Gasunie in Noorwegen en Engeland.

Er is volgens Gasunie-directeur Verberg nog voldoende aardgas om de komende decennia aan de vraag te kunnen voldoen. De NV Nederlandse Gasunie gaat uit van een totale aardgasvoorraad van ruim 2500 miljard kubieke meter. Daarbij zijn importcontracten en de toekomstige gaswinning uit kleine velden inbegrepen. De Gasunie zal de komende 25 jaar naar verwachting ruim 1900 miljard kubieke meter aardgas leveren, waarvan 650 miljard kubieke meter is bestemd voor export.