Drie mensen omgekomen; Jaarwisseling is opvallend rustig verlopen

Niet bekend

In Amsterdam maakte een 21-jarige student, die met vrienden vanaf het dak het vuurwerk bekeek, een dodelijke val. Bij een brand in een woning aan de Binnen Bantammerstraat kwam de 60-jarige bewoner om het leven. In totaal kreeg de hoofdstedelijke politie 300 meldingen van allerlei aard binnen. “Dat is niet extreem voor een stad als Amsterdam”, aldus een woordvoerder.

In Nieuwegein viel een dode door een vuurwerkbom. Toen het 28-jarige slachtoffer voor een tweede maal het vuurwerk probeerde af te steken, ontplofte de bom.

In Den Haag bleef het in de binnenstad vrij rustig. Op het Scheveningse strand gingen 's nachts honderden kerstbomen (illegaal) in een vreugdevuur op. Vanaf hetzelfde strand waagden op nieuwjaarsdag tientallen zwemmers zich in zee voor de traditionele nieuwjaarsduik. Het water had een temperatuur van 5 graden.

De politie in Rotterdam-Rijnmond had het naar eigen zeggen evenmin druk. Enkele agenten in Rotterdam-Zuid kwamen in moeilijkheden toen omstanders zich tegen hen keerden. Een agent liep een hersenschudding op.

In Harderwijk verloor een 17-jarige jongen een deel van zijn hand toen hij experimenteerde met een alarmpistool. Een meisje in Nijmegen werd in het ziekenhuis opgenomen, nadat ze een rotje in haar nek had gekregen.

Ook de noordelijke provincies hebben de jaarwisseling vrij rustig kunnen vieren. In Meppel brandden twee seksclubs af, nadat een vuurpijl op een van de daken was beland. De aanwezigen wisten het vege lijf te redden. Een 32-jarige man uit Emmen raakte een hand kwijt bij het afvuren van een vuurwerkpistool.

Grote branden waren er in Groenlo, waar 50.000 lege kratten van bierbrouwer Grolsch in vlammen opgingen, en in Tiel, waar een loods met asbestplaten afbrandde. In Maastricht had de brandweer de handen vol aan branden in een bowlingcentrum en in een horeca-etablissement in aanbouw.

In Noord-Groningen is op oudejaarsavond een groot aantal spoorbomen vernield. In de Groningse Oosterparkwijk voerde de politie een charge uit, toen tientallen jongeren er een groot vuur ontstaken en de agenten met stenen, flessen en hout bekogeld werden.

De brandweer moest vooral in de grote steden meermalen uitrukken. In Leeuwarden werd een asielzoekerscentrum in de as gelegd. De bewoners zijn ondergebracht in andere opvangcentra. De grootste branden deden zich verder voor in Wezep, Hoorn, Gorinchem, Haarlem, Steenwijk, Dongen en Kootwijkerbroek.

De proef die PTT Telecom hield met een telefooncel in het Friese Giekerk is mislukt. De PTT wilde vernieling ervan voorkomen door de bewoners drie dagen gratis te laten bellen vanuit de telefooncel. Het afgelopen weekeinde kostte een telefoongesprek vanuit de Giekerkse telefooncel niets en de PTT verwachtte dat een lange rij wachtenden vandalen zou afschrikken. Het heeft niet geholpen, want op nieuwjaarsochtend bleek de telefooncel door vuurwerk en stenen te zijn vernield. “De publiciteit heeft averechts gewerkt”, vermoedt een woordvoerder van de Friese politie in Leeuwarden. Henk Maat van Dorpsbelang Giekerk betreurt dat de telefooncel is vernield. “Het was zoals alle jaren: de vuurpijlen vlogen erop af.” Op oudjaarsnacht worden jaarlijks honderden telefooncellen vernield. De Giekerkse telefooncel was ook ditmaal niet de enige, zo meldt de PTT.