Dini's verzoek om ontslag afgewezen

ROME, 2 JAN. De Italiaanse premier Lamberto Dini maakt een goede kans om aan te blijven nu president Oscar Luigi Scalfaro zijn ontslagaanvrage heeft afgewezen en de instemming groeit met het plan voor een brede coalitie.

Scalfaro weigerde zaterdag het ontslag van Dini te aanvaarden. Zoals hij had beloofd, was Dini naar het Quirinaal, het presidentiële paleis, gegaan om het mandaat van zijn zakenkabinet ter beschikking te stellen nadat de begroting voor dit jaar was aanvaard.

Volgens president Scalfaro was er echter geen reden voor Dini om op te stappen. Hij verwees de premier “voor opheldering van de politieke situatie” naar het parlement. Morgen zou een datum worden vastgesteld voor het kamerdebat over de toekomst van Dini.

Scalfaro, die Dini steeds heeft gesteund, heeft voor deze taktiek gekozen om te voorkomen dat Italië op 1 januari met een demissionair kabinet het voorzitterschap van de Europese Unie zou overnemen van Spanje.

“Ik denk dat ik nog een stuk weg voor me heb,” zei Dini, nadat zijn kabinet vrijdag een extra bezuinigingsmaatregel van vijf miljard gulden had aangenomen. Hij heeft steeds gepleit tegen een regeringswisseling tijdens het Europese voorzitterschap van Italië.

Zijn kansen om nog langer aan te blijiven zijn verder gestegen nu er instemmend is gereageerd op het voorstel van mediamagnaat Silvio Berlusconi, de leider van het rechtse blok, om een brede coalitie te vormen. Deze brede coalitie zou anderhalf tot twee jaar de tijd moeten nemen voor staatsrechtelijke hervormingen en harde economische maatregelen die Italië een laatste kans zouden moeten geven om toe te treden tot de derde fase van de Europese Monetaire Unie.

De linkse leider Massimo D'Alema heeft zaterdag gezegd dat hij Berlusconi's plan een kans wil geven. Zijn tegenvoorstel is om twee maanden te bezien of er een begin van overeenstemming kan worden bereikt over de voorgestelde hervormingen en bezuinigingen. Als die uitblijft, zoals afgelopen jaar het geval was, zou alsnog aan het einde van het 'Europese semester' gestemd kunnen worden. De kans op verkiezingen binnen drie maanden is zeer klein geworden.

In zijn traditionele toespraak op oudjaarsavond heeft president Scalfaro zijn steun uitgesproken voor zo'n brede coalitie. Hij heeft maandenlang openlijk ruzie gemaakt met Berlusconi, maar prees hem nu voor diens voorstel. Scalfaro zei ook dat het parlement prioriteit moest geven aan het debat over hervormingen van de grondwet die een daadkrachtiger bestuur mogelijk moeten maken. Berlusconi's voorstel voor een brede coalitie wordt afgewezen door zijn bondgenoten binnen de Nationale Alliantie (ex-neofascisten), door Romano Prodi, de leider van een centrum-linkse alliantie, en door de communisten.

    • Marc Leijendekker