Damrak op weg naar eerste record van '96

AMSTERDAM, 2 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs lijkt het nieuwe jaar te beginnen zoals het oude is afgesloten: Met een winst van 5,27 punten op 490,62 punten was de AEX-index omstreeks het middaguur aardig op op weg naar een nieuw record aller tijden. Cyclische waarden als Hoogovens, Stork en Fokker profiteerden het het meest van de goede stemming op het Damrak.

AMSTERDAM Terwijl de AEX een winst boekte van 1,07 trok de koers van cyclische aandelen als Philips, Hoogovens en Stork met ongeveer 2 procent aan tot respectievelijk 59,30 gulden, 54,70 gulden en 40,50 gulden. Ook het veelgeplaagde Fokker schaarde zich voor de verandering in het rijtje van winnaars. De vliegtuigfabrikant boekte een winst van twee kwartjes op 9,60 gulden.

Akzo Nobel was in trek. De chemiegigant profiteert volgens sommige beleggers van een grote vraag naar zout in verband met de aanhoudende gladheid. Akzo Nobel, één van de grootste zoutfabrikanten ter wereld, noteerde 2,70 gulden hoger op 188,30 gulden. DSM boekte een winst van 70 cent op 132,70 gulden.

De meeste Europese beurzen begonnen het jaar vanmorgen in goede stemming. Alleen de effectenbeurs van Londen viel als gevolg van politieke onrust uit de toon. Hetzelfde gold vanmorgen voor het pond sterling. Op de valutamarkt van Amsterdam noteerde de Britse munt 2,4810 gulden in vergelijking met een koers van 2,4860 gulden waarmee afgelopen vrijdag het jaar werd afgesloten. De voormalig vice-voorzitter van de Conservatieve Partij, Emma Nicholson is overgelopen naar de Liberaal-democraten. De parlementaire meerderheid voor premier Major is daarmee gereduceerd tot vijf stemmen.

De dollar was vrijwel onveranderd op 1,6045 gulden (1,6040 gulden). De Amerikaanse munt houdt stand, ondanks het uitblijven van een begrotingsakkoord tussen president Clinton en de Republikeinse oppositie in het Congres. Marathonoverleg tijdens het oudejaarsweekeinde leverde niets op. Daardoor hebben zo'n 280.000 federale ambtenaren voor de derde achtereenvolgende week onvrijwillig verlof.

In Japan zijn de valutamarkten en de aandelenbeurzen vandaag en morgen nog gesloten.