Bolhuis wil olympische ploeg van 226 sporters

Chef de mission André Bolhuis verwacht dat de Nederlandse afvaardiging in Atlanta ongeveer even groot zal zijn als in 1992. In Barcelona deden 226 sportmannen en -vrouwen mee. Bolhuis zou tevreden zijn als dat aantal nu weer wordt gehaald. “Het loopt tot nu toe goed”, aldus de ex-hockeyer. “Voor de enige echte teleurstellingen zorgden de voetballers, die zijn uitgeschakeld, en de waterpoloërs die zich nog niet hebben weten te plaatsen.”

Het is nog niet precies aan te geven welke en hoeveel sporters al zeker zijn van uitzending naar Atlanta. In sommige gevallen hebben kandidaten al wel aan de normen van NOC*NSF voldaan, maar nog niet aan die van de betreffende internationale federaties. Het omgekeerde komt ook voor. Tevens zijn er in verscheidene takken van sporten olympische startbewijzen, maar bepalen de bonden wie die zullen innemen.

De stand van zaken per sport:

Atletiek: Alleen titelhoudster Ellen van Langen is zeker van deelname aan de 800 meter door haar zesde plaats bij het WK in Göteborg.

Badminton: Jeroen van Dijk en Joris van Soerland (mannen-enkel), Erika van den Heuvel/Eline Coene (vrouwen-dubbel) en Erika van den Heuvel/Ron Michels (gemengd-dubbel) hebben de NOC-limieten gehaald, maar moeten op 1 april bij de eerste zestien staan van de wereldranglijst van de internationale bond IBF.

Beachvolleybal: Het duo Marko Klok/Michiel van der Kuip heeft voldaan aan de internationale norm door Europees kampioen te worden, maar die wordt door NOC*NSF niet geaccepteerd. Ook Michael Everaerts en Sander Mulder zijn nog in de race.

Boksen: Nog geen geplaatsten. De limiet is een plaats in de kwartfinale bij het EK in Vejle.

Handboogsport: Ludmilla Arjannikova, Christel Verstegen en Henk Vogels hebben voldaan aan de normen. Voor Arjannikova geldt dat ze nog de Nederlandse nationaliteit moet verwerven. Zij is een Russische die al lange tijd in Nederland woont. De mannenploeg kan zich plaatsen als in drie A-toernooien minstens twee keer een plaats bij de eerste vier wordt bereikt.

Hippische sport: De springruiter-equipe heeft zich als olympisch kampioen van 1992 automatisch geplaatst. Anky van Grunsven (individueel) en de dressuurploeg zijn door het resultaat bij de Wereldspelen zeker van Atlanta.

Hockey: De vrouwenploeg heeft zich geplaatst. De mannen spelen deze maand in Barcelona een kwalificatietoernooi waaraan acht landen meedoen, waarvan de eerste vijf naar Atlanta gaan.

Honkbal: Door het behalen van de Europese titel is de nationale ploeg gekwalificeerd.

Judo: Tamara Meijer (klasse tot 48 kilo), Jenny Gal (tot 61 kg), Claudia Zwiers (tot 66 kg), Karin Kienhuis (tot 72 kg), Angelique Seriese (boven 72 kg) en Ben Zonnemans (tot 95 kg) hebben zich geplaatst door hun prestaties bij het WK in Japan.

Kano: Bij het WK in Nottingham verwierf Nederland twee tickets voor Atlanta in het wildwatervaren voor mannen. Michael Reys is al aangewezen. Maarten Holdrinet en Frits Sins strijden om de andere plaats.

Mountainbike: Door de wereldtitel van Bart Brentjens en de zevende plaats van Marcel Arntz heeft Nederland twee plaatsen voor Atlanta verdiend. Wie er gaan, moet nog worden bepaald.

Roeien: Acht boten hebben zich bij het WK in Tampere gekwalificeerd. De onderdelen zijn: mannen twee zonder stuurman, mannen en vrouwen lichte dubbeltwee, vrouwen dubbeltwee, mannen en vrouwen dubbelvier en mannen en vrouwen acht. Na de selectiewedstrijden van de roeibond wordt definitief bepaald wie de boten zullen bemannen.

Softbal: De nationale ploeg is door het winnen van het kwalificatietoernooi in Haarlem gekwalificeerd.

Schermen: Een plaats bij de eerste zestien op de wereldranglijst geeft recht op deelname. Pernette Osinga (degen) staat momenteel negentiende.

Schietsport: Hennie Dompeling is door zijn resultaten in '95 op het onderdeel kleiduivenschieten skeet gekwalificeerd. Eric Swinkels, al vijf keer eerder olympisch deelnemer, hoopt op een wild card. De KNSA hoopt ook bij het onderdeel luchtgeweer een plaats te verkrijgen.

Schoonspringen: Edwin Jongejans is voor de 3-meterplank gekwalificeerd.

Tafeltennis: Bettine Vriesekoop is door haar tweede plaats bij de Amerikaanse kampioenschappen en haar klassering op de wereldranglijst zeker van kwalificatie. Met Emily Noor hoopt ze zich ook nog voor de dubbel te plaatsen.

Tennis: Brenda Schultz, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis, Richard Krajicek, Jan Siemerink en Sjeng Schalken hebben aan de limiet voldaan. Nederland heeft drie plaatsen in het enkelspel mannen, één in het enkelspel vrouwen en één in het dubbelspel mannen verworven. De duo's Eltingh/Haarhuis en Schultz/Bollegraf zijn genomineerd.

Volleybal: De mannenploeg heeft zich bij de World Cup in Japan geplaatst. De vrouwen slaagden daar nog niet in, maar krijgen deze week in Bremen een volgende kans.

Waterpolo: De nationale ploeg krijgt tijdens een toernooi in Berlijn in februari zijn laatste kans om zich te kwalificeren.

Wielrennen: Dankzij de wereldtitel bij de amateurs van Danny Nelissen mogen er vijf Nederlanders meedoen aan de individuele wegwedstrijd. Voor de tijdrit mogen twee man worden ingeschreven. Ingrid Haringa en Peter Pieters hebben er voor gezorgd dat Nederland op de baan twee inschrijfbewijzen krijgt.

Zeilen: Nog geen geplaatsten. De internationale bond maakt binnenkort de precieze kwalificatienormen bekend.

Zwemmen: Inge de Bruin (vlinderslag), Carla Geurts (vrije slag), Pieter van den Hoogenband (vrije slag) en Marcel Wouda (wisselslag) zijn al zeker van deelname. Ook mag Nederland estafetteploegen sturen voor de 4x100 meter vrije slag (mannen) en 4x200 meter vrije slag (mannen en vrouwen).

2-4 Schaatsen WK allround m/v, Inzell (Dui)