Berlusconi verkoopt 5,5 pct van Mediaset

ROME, 2 JAN. Met de verkoop van 5,5 procent van zijn mediaholding Mediaset aan zes banken heeft de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi de tweede fase voltooid van de verkoop in termijnen van een deel van zijn tv- en reclamebelangen.

De zes banken hebben vrijdag een akkoord getekend waarin ze samen 370 miljard lire (ruim 370 miljoen gulden) betalen voor hun aandeel. De weg is nu vrij voor de derde fase van het verkoopplan, dat voorziet in notering van Mediaset aan de beurzen van Milaan, Londen en New York.

Het was aanvankelijk de bedoeling een groter deel van Mediaset onder te brengen bij banken, maar Berlusconi's Fininvestgroep was er veel aangelegen de verkoop nog voor het einde van het jaar rond te hebben. Met deze kapitaalinjectie komt de balans van 1995 van Fininvest, dat diep in de schulden zit, er een stuk beter uit te zien. Berlusconi heeft nu 24 procent verkocht van Mediaset, dat behalve zijn drie commerciële zenders en een aantal produktiebureaus ook het reclamebureau Publitalia omvat. Eerder dit jaar tekende hij een akkoord met de Duitse mediamagnaat Leo Kirch, de Saoedische prins Al-Waleed en de Zuidafrikaanse investeerder Johann Rupert over verkoop van 18,5 procent.

Het einddoel is volgens Berlusconi meer dan vijftig procent te verkopen. Dat zou volgens hem een einde moeten maken aan de kritiek op zijn belangenverstrengeling als politicus, mediamagnaat en ondernemer. Tegenstanders van Berlusconi wijzen erop dat in Italië veel gevallen bekend zijn waarin de houders van een minderheidsbelang er toch in slagen een volledige controle uit te oefenen over een onderneming.

De vrijdag afgeronde operatie is geleid door de kredietbank IMI. Deze heeft honderd miljard lire geïnvesteerd in Mediaset. De overige deelnemende banken zijn San Paolo, die zeventig miljard lire investeert, en de Banca Commerciale Italiana, Banca di Roma, Cariplo en Monte dei Paschi di Siena, elk voor 50 miljard lire.

De zes banken zullen zich ook garant stellen voor de aandelenuitgifte later dit jaar van Mediaset, tot een maximum van ruim één miljard gulden. Ook de quotering aan de beurs zal worden geleid door IMI, in samenwerking met de Amerikaanse handelsbank Morgan Stanley.

    • Marc Leijendekker