Algerije krijgt 'briljante' diplomaat als premier

ALGIERS, 2 JAN. De Algerijnse president Liamine Zéroual heeft zondag premier Mokdad Sifi vervangen door een jonge carrière-diplomaat, Ahmed Ouyahia.

De stap volgt op de overwinning van Zéroual, half november, in de Algerijnse presidentsverkiezingen, en lijkt een bevestiging van de verklaarde bereidheid van de president met het 'oude systeem' te breken. De staatsradio kwalificeerde Ouyahia (43) als “een nieuwe man” en als “een van de briljantste” kaders van het land. Sifi, die 20 maanden premier is geweest, had na de presidentsverkiezingen zijn ontslag aangeboden, maar was gevraagd nog even aan te blijven. Hij is nu benoemd als minister van staat bij het presidentschap.

De nieuwe premier heeft een naam als kundig onderhandelaar. Hij was volgens politieke bronnen ook betrokken bij de dialoog tussen de regering en de tegenpartijen, met inbegrip van de moslim-fundamentalistische oppositie. Hij lichtte in juli de pers in over het mislukken van de onderhandelingen tussen de gevangen leiders van het Front van Islamitische Leiding (FIS) en het presidentschap.

Diplomaten en waarnemers meenden dat Ouyahia's benoeming is bedoeld om Zérouals vastbeslotenheid te onderstrepen na de geslaagde presidentsverkiezingen dit jaar ook parlementsverkiezingen te organiseren en de contacten met de oppositie - ook de gevangen FIS-leiders - voort te zetten. De president is krachtens de Algerijnse grondwet de belangrijkste machthebber; de premier voert diens politiek uit.

Ouyahia heeft vijf jaar (1984-'89) doorgebracht op de Algerijnse missie bij de Verenigde Naties in New York. In 1992 werd hij ambassadeur in Mali, waar hij een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van een vredesakkoord tussen de regering en opstandige Toearegs. In 1994 werd hij benoemd als hoofd van het kabinet van de president.

Verwacht wordt dat vertegenwoordigers van het fundamentalistische Hamas, dat ook aan de presidentsverkiezingen deelnam, tot Ouyahia's kabinet zullen toetreden. Of ook de Berberse, fel anti-fundamentalistische RCD van oud-presidentskandidaat Said Sa'adi meedoet, was nog onzeker. (Reuter, AFP)