Achmea boekt 17 pct hogere netto winst

AMSTERDAM, 2 JAN. De bank en verzekeraar Achmea (onder meer verzekeraars Avéro, Centraal Beheer en Zilveren Kruis alsmede Staal Bankiers) heeft vorig jaar dankzij een spectaculaire verbetering van de winst in het schadebedrijf een 17 procent hogere netto winst behaald van 465 miljoen gulden. Deze voorlopige cijfers heeft de financiële groep, waar ruim 7.000 mensen werken, vanochtend bekendgemaakt. De aandelen van Achmea zijn niet aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. Achmea is een coöperatie. De groep is na ING, ABN Amro, Rabobank en Fortis het vijfde financiële conglomeraat van Nederland. Achmea is per 1 januari 1995 gevormd. De groep spreekt van een eerste jaar met goede resultaten. Voor 1996 verwacht de groep een verdere groei van de omzet en een geleidelijke stijging van de winst. Vorig jaar steeg de omzet, inclusief de opbrengsten op beleggingen en uitgezette gelden, met 11 procent tot ongeveer 13 miljard gulden. Het balanstotaal steeg door de toename van de activiteiten met 17 procent tot 43,8 miljard gulden, terwijl het groepsvermogen, de financiële buffer tegen slechte tijden, met ongeveer 16 procent groeide tot 4,3 miljard gulden.

De meeste spectaculaire verbetering van het resultaat boekte Achmea vorig jaar in de schadeverzekeringen, waarin de groep de grootste partij op de Nederlandse markt is. De winst na belastingen verbeterde van 9 miljoen in 1994 naar ongeveer 60 miljoen gulden in het afgelopen jaar. Achmea schrijft de verbeterde gang van zaken toe aan een gunstiger schaderesultaat bij autoverzekeringen en nieuwe regels voor aansprakelijkheidsverzekeringen.

De belangrijkste winstmaker is bij Achmea het levensverzekeringbedrijf, waar de winst na belastingen met ongeveer 12 procent werd opgevoerd tot 263 miljoen gulden. Het resultaat uit zorgverzekeringen daalde met 12 procent tot 128 miljoen gulden. Volgens Achmea speelt bij die daling een rol dat het resultaat in 1994 “aanzienlijk positief werd beïnvloed door een aantal incidentele factoren”. In het bankbedrijf ging de winst na belastingen met zo'n 60 procent omhoog naar 42 miljoen gulden.

Op de valreep kondigde Achmea vorige week aan dat de aandelen van dochterbedrijf Staal Bankiers van de Amsterdamse efefctenbeurs zullen verdwijnen. Deze maatregel volgt op een omvangrijke transactie tussen Achmea en Staal Bankiers waarbij de groep, in ruil voor de verkoop van een pakket bedrijfsfinancieringen van ruim 1 miljard en drie kleinere dochterbedrijven, zijn aandelenbelang in de bank uitbreidt tot bijna 96 procent van het totaal. Omdat de handel in de aandelen daarna niet meer groot zal zijn, wil Achmea de aandelen van Staal Bankiers op korte termijn van de beurs halen. In het overleg daarover stelt de beurs als voorwaarde dat er voor minderheidsaandeelhouders een acceptabele uitstapregeling wordt gemaakt, zo zegt een woordvoerder van de effectenbeurs.

De koers van de aandelen Staal Bankiers steeg vanochtend twee dubbeltjes naar 18,70 gulden. Vorig jaar deed Achmea al een keer een bod op de aandelen Staal Bankiers tegen een koers van 18,50 gulden.