Zaïre arresteert acht Rwandese Hutu-leiders

NAIROBI, 30 DEC. De Zaïrese autoriteiten hebben acht vooraanstaande Hutu-leiders uit Rwanda opgepakt. Dat hebben diplomaten in de Keniaanse hoofdstad, Nairobi, gisteren bekendgemaakt.

De acht, die in de Rwandese vluchtelingenkampen bij de Zaïrese stad Goma verbleven, zouden een sleutelrol hebben gespeeld bij de massaslachtingen onder Tutsi's en gematigde Hutu's vorig jaar na de moord, op 6 april, op de toenmalige Rwandese president, Habyarimana. “Het gaat om mensen die vroeger heel wat in de melk hadden te brokkelen”, aldus een diplomaat in Nairobi.

De Zaïrese autoriteiten hebben vooralsnog de arrestaties bevestigd noch ontkend. Onder de acht zou zich François Karera bevinden, de voormalige burgemeester van de Rwandese hoofdstad, Kigali, en het omringende gebied. Karera was een vooraanstaand lid van het zogeheten netwerk-nul, dat volgens mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch een grote rol speelde bij de organisatie van de massaslachtingen. De voormalige burgemeester heeft die beschuldiging overigens altijd tegengesproken.

Het is nog onduidelijk of Zaïre de acht zal uitleveren aan Rwanda zelf of aan het internationale Rwanda-tribunaal, dat zitting houdt in de Tanzaniaanse stad Arusha. De uitlevering aan het tribunaal van Hutu-extremisten die een actieve rol speelden bij de massaslachtingen, maakte deel uit van de afspraken die de presidenten van Rwanda, Zaïre, Burundi en Oeganda vorige maand op een conferentie in Kairo maakten. Zaïre zegde toen ook toe om de honderdduizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen die in de kampen bij Goma verblijven, voorlopig niet uit te wijzen. Rwanda van zijn kant beloofde om het mandaat van UNAMIR, de VN-macht in Rwanda, voor de allerlaatste keer met drie maanden te verlengen.

Het is eveneens onduidelijk of zich onder de acht Rwandezen bevinden die eerder deze maand door het internationale Rwanda-tribunaal in Arusha in staat van beschuldiging werden gesteld. Het tribunaal weigerde toen om de namen van de verdachten bekend te maken om te voorkomen dat dezen zouden onderduiken of vluchten.

Een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in Kigali reageerde positief op de arrestaties. “Het lijkt erop alsof de Zaïrese regering voldoet aan eerdere beloften om vluchtelingen die naar onze mening anderen intimideren, te scheiden van de rest. We denken dat dit de terugkeer van de vluchtelingen naar Rwanda zal stimuleren.” Pogingen van de volkerenorganisatie om de Hutu's in Zaïre te bewegen terug te keren naar hun vroegere woonplaats liepen tot nog toe op niets uit, mede omdat Rwandezen die wel terug wilden, bang waren voor de wraak van Hutu-extremisten in de kampen. (Reuter)