'Wie zichzelf een origineel componist noemt is gek'

Het Sallandse duo Höllenboer werd beroemd met het liedje 'Het busje komt zo' over twee drugsverslaafden op weg naar de methadonbus. De muzikanten zoeken nog steeds naar een verklaring voor het succes van het nummer. “Het is dom gezongen”, vermoeden ze.

Wat is het geheim achter het succes van 'Het busje komt zo'? Het nummer werd begin augustus uitgebracht op single-cd, bestormde de hitlijsten en stond vier weken nummer één. Half Nederland zingt het mee.

In het liedje van Höllenboer worden twee drugsverslaafden bezongen die, wachtend op de methadonbus, door diezelfde bus worden overreden en na hun dood in de hel terechtkomen. Tussen de coupletten door klinkt het refrein dat als volgt gaat: 'Busje komt zo, Busje komt zo, Busje komt zo, Busje komt zo, Busje komt zo' - en dit dertien keer.

Het is in het Nederlands een gevleugelde uitdrukking geworden: 'Busje komt zo'. De kreet staat op T-shirts, stickers, petjes, auto's en in advertenties. De politie gebruikt de woorden tijdens stakingsacties, het publiek scandeert de slogan tijdens voetbalwedstrijden. Onlangs heeft het duo de kreet gedeponeerd bij een licentiebureau. 'Het busje komt zo' is nu een beschermde uitdrukking.

Het liedje werd geschreven en uitgevoerd door Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren, beiden 37 jaar oud, uit respectievelijk Raalte en Luttenberg in Overijssel. Gerard werkt als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij de Instelling Verslavingszorg Stedendriehoek (IVS) Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Bas is gitaarleraar.

Ze schreven het liedje twee jaar geleden voor een jaarlijkse studiedag over methadonverstrekking in de regio, waarvoor Gerard Oosterlaar had beloofd een intermezzo te verzorgen. De avond voor de studiedag werd het nummer naar hun eigen zeggen in een kwartier in elkaar getimmerd. Gerard: “Ik wist dat het moest gaan over de methadonbus en ik had de kreet 'Het busje komt zo' daarvoor bedacht. Dat is hier een bekende uitdrukking. Je hoeft maar even debiel te doen en ze zeggen: ja, het busje komt zo. De tekst kwam vanzelf.” Bas: “Als het maar rijmt.”

Bas maakte de muziek. “Ik hou van klassieke muziek. Voor het refrein heb ik een melodie uit het derde Brandenburgse concert van Bach gebruikt. Ontlenen doet iedereen. Ik verklaar iedereen die zich een origineel componist durft te noemen voor gek.” Gerard droeg het nummer op de studiedag in zijn eentje voor. Het werd door de deelnemers goed ontvangen, ook al door de combinatie met een ander liedje over heroïne als schoonmaakmiddel voor de wc. Op de cd is ook een contrabas te horen, bespeeld door een voormalige gitarist van de Nederlandse groep Ekseption, Frans Meys van de Moer.

Het duo Höllenboer zoekt nog steeds naar een goede verklaring voor het succes van het nummer. “Het is dom gezongen”, vermoedt Gerard. De twee hebben zich verbaasd over de vele betekenissen die aan de tekst worden toegekend. Gerard: “De tekst was gewoon bedoeld als protest tegen de komst van een methadonbus in onze regio. Er lag een plan om de methadonposten in de stedendriehoek te vervangen door een rijdende bus. Het plan leverde een bezuiniging op, maar het kostte ook vier verpleegkundigen hun baan. Het zou ook niet goed zijn geweest voor de verslaafden, want je krijgt minder contact met ze. Die methadonbus dreigde eraan te komen. Wij wilden dat niet. Het plan is uiteindelijk ook niet doorgegaan.”

Worden drugsverslaafden in dit liedje niet belachelijk gemaakt? Gerard: “Veel mensen denken dat hier een gefrustreerde hulpverlener aan het zingen is over zijn cliënten. Dat is niet waar. Wat er misschien uit spreekt, is spot. Zo ben ik. Ik vind dat je van alles wat je doet het betrekkelijke moet inzien. Dat is mijn methode. In mijn benadering van drugsverslaafden ben ik heel choquerend, zodat er iets in beweging komt. Dat werkt. Aan iedere verslaving liggen meerdere factoren ten grondslag. Het is de taak van de hulpverlener om die factoren boven tafel te krijgen.”

Het duo omschrijft het succes van het liedje als een “bizarre gekte”. Ze treden in het oosten en noorden van het land al jaren samen op met luisterliedjes en cabareteske teksten. Het liedje staat op een cd met in streektaal gezongen liedjes. Twee jaar geleden verscheen hun eerste cd 'Mu-j goed kiek'n wa'k zeg'. 'Het busje komt zo' is uitgebracht in België, en ook in Zweden, Duitsland, Suriname, de Antillen en zelfs Australië wordt het op de radio gedraaid. Er zijn in Nederland 130.000 exemplaren van verkocht, in België 20.000. Alleen de single 'Het is een nacht' van de Tilburgse student Guus Meeuwis werd in Nederland beter verkocht.

De afgelopen maanden heeft het duo ervaren als een goede “aversie-therapie” tegen de gevolgen van landelijke bekendheid. Ruim drie maanden lang hebben ze discotheken en televisiestudio's afgelopen om dat ene liedje te spelen. Zelfs bij voetbalwedstrijden in stadions moesten ze optreden. Bas: “Bij Ajax-Grasshoppers stond in het contract dat we het twee keer achter elkaar moesten spelen. Bij de tweede keer werden we massaal uitgefloten. Terecht.”

Gerard moest per week twee dagen ouderschapsverlof opnemen om aan alle verzoeken te kunnen voldoen. De zorg en aandacht voor gezin met drie kinderen schoot er tijdelijk bij in. Ook samen biljarten na afloop van een optreden was er voor het duo niet bij, daarvoor kwamen ze steeds te laat thuis.

De opbrengst maakt veel goed. Gerard: “De platenmaatschappij zei dat we spijt zouden krijgen als we het niet zouden uitbrengen.” De twee zijn nog geen miljonairs, maar ze hebben er een aardig spaarcentje aan overgehouden. De opbrengst wordt ondergebracht in een bv. Gerard gaat iets opzij zetten voor de kinderen, Bas wil cd's gaan produceren voor groepen uit de regio, en ook als producent en boekingsagent gaan fungeren voor gerenommeerde groepen.

Het nu fameuze duo begon ooit als de Gerba's naar de beginletters van hun voornamen, daarna noemden ze zich Optica rondo omdat ze allebei ronde brillen hadden. Een jaar of zes geleden veranderden ze hun naam in Höllenboer, de naam van de boerderij van de grootvader van Gerard Oosterlaar. Gerard: “De boerderij stond op een heuvel. Hölle betekent heuvel.” Bas: “En boer betekent agrariër.” Gerard: “Ja, Bas is wel dom maar niet achterlijk.” Bas: “Zo zijn we altijd bezig.”

    • Arjen Schreuder
    • Vincent Mentzel