Twee jaar celstraf voor overval op school

AMSTERDAM, 30 DEC. De rechtbank in Amsterdam heeft een 19-jarige jongen uit die stad veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens zijn aandeel in een gewapende overval op een school voor beroepsonderwijs in Amsterdam. Tegen de jongen was vier jaar geeïst. De hoofdverdachte is nog steeds voortvluchtig.

Eind augustus betraden de twee overvallers de school aan de Mr. Treublaan. Op dat moment was juist de verkoop van schoolboeken begonnen. De vriend van de veroordeelde bedreigde de boekverkoper en de aanwezige leerlingen met een vuurwapen en eiste geld. Omdat de boekverkoper naar de zin van de overvaller niet snel genoeg reageerde, kreeg hij met het vuurwapen een klap op zijn hoofd. Daarop gingen de overvallers er met zevenduizend gulden vandoor.

Twee weken later arresteerde de politie de 19-jarige jongen. Zijn vriend, die door de politie als hoofdverdachte wordt beschouwd, bleek onvindbaar. Tijdens de zitting, op 15 december, zei de jongen dat hij niet geweten had dat een overval gepland was en dat hij daar ook niet aan mee had willen doen. Volgens hem reden ze langs de school om meisjes te versieren. “Ik wist niets van zijn plan af”, zo zei hij.

Volgens de rechtbank is het gevoel van veiligheid op de school ernstig verstoord door de overval. Wel was de rechtbank van mening dat het aandeel van de 19-jarige jongen geringer was in vergelijking met het optreden van zijn vriend. Daarom en omdat de jongen nog geen strafblad had, viel de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Mr. E. de Wit, advocate van de jongen, noemde de straf desondanks hoog. Zij wees erop dat haar cliënt het pistool niet in handen heeft gehad en dat hij overvallen werd door het feit dat zijn vriend het tevoorschijn trok.

Op dezelfde dag werd het Amsterdamse Augustinus College voor vbo, mavo, havo en vwo overvallen door twee gewapende mannen. Ook daar vond die dag de jaarlijkse verkoop van schoolboeken plaats. Er werden enkele duizenden guldens buitgemaakt. Van deze daders ontbreekt nog elk spoor.