Total tekent gascontract met Algerije

PARIJS, 30 DEC. De Franse oliemaatschappij Total gaat een contract van enkele miljarden dollar tekenen met het Algerijnse gasbedrijf Sonatrach. Daarmee volgt de onderneming de trend van steeds meer grote Westerse oliemaatschappijen zoals British Petroleum, Exxon, ARCO om de Algerijnse markt op te gaan sinds de verkiezingsoverwinning van president Liamine Zeroual in november.

Gisteren meldde het Franse Total 'in verregaande gesprekken' verwikkeld te zijn met het Algerijnse olie- en gasbedrijf Sonatrach, eigendom van de staat, en Repsol om een belangrijke bedding van gas te exploiteren in het zuiden van het land, bekend onder de naam Tin Fouyé Tabankort (TFT). Vorige week zaterdag ondertekende British Petroleum nog een contract met Sonatrach ter waarde van 3,5 miljard dollar voor de ontginning van gasvelden. Algerije, de belangrijkste gasproducent binnen de OPEC, wil de produktie verdubbelen om in het jaar 2000 60 miljard kubieke meter te kunnen afzetten.

Volgens M. Perrin van Arab Petroleum Research Center bevat het TFT-veld grote hoeveelheden natuurlijk gas dat als LPG op de markt gebracht kan worden. Volgens hem kan dit gas snel worden verkocht hetgeen de rentabiliteit van het project ten goede komt. Experts denken dat het contract tussen Total en Sonatrach net als de overeenkomst tussen Sonatrach en BP enkele miljarden zal bedragen.

Ook op het gebied van olie is Algerije druk bezig om contracten binnen te halen. Volgens de Britse Financial Times is het Amerikaanse Exxon in onderhandelingen met het land om een project in het Zuidoosten te beginnen. In juli tekende het Amerikaanse Atlantic Richfield (ARCO) een contract om olie te winnen in Rhourde el Baghel (Zuidwesten). Het bedrijf denkt daar in totaal 600 miljoen vaten te kunnen vol tappen voor een investering van iets meer dan een miljard dollar.

Aan deze contracten gaan doorgaans lange onderhandelingen vooraf en volgens specialisten is het niet vreemd dat zij net na de verkiezingswinst van Zeroual worden afgerond. Dit zou mede de aandacht die de maatschappijen hebben getoond voor de verkiezingen verklaren. Sinds 1991 verkeert Algerije in een burgeroolog tussen de overheid en het Front van Islamitische Redding (FIS). (AFP)