Staal Bankiers wil zonder beurs verder

ROTTERDAM, 30 DEC. Staal Bankiers heeft haar beursnotering niet meer nodig voor de bedrijfsvoering. Daarom hebben Staal Bankiers en haar grootaandeelhouder, de bank en verzekeraar Achmea, besloten aan de Amsterdamse effectenbeurs te vragen de notering te schrappen. Dat zegt A. van der Veer, plaatsvervangend directievoorzitter van Staal Bankiers, naar aanleiding van de gistermiddag bekend gemaakte reorganisatie van de bancaire activiteiten van Achmea.

Na de herschikking van activiteiten binnen Achmea krijgt de financiële groep, die onder meer de verzekeraars Avéro, Centraal Beheer en Zilveren Kruis omvat, een belang van bijna 96 procent van de aandelen van Staal Bankiers. Hoe Achmea, waar ongeveer 6.500 mensen werken, de uitkoop van aandeelhouders Staal Bankiers zal uitvoeren en tegen welke beurskoers is volgens Van der Veer nog inzet van gesprekken met de Amsterdamse effectenbeurs. Bij de beurs was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar: de beurs was de hele dag dicht. Donderdag was de aandelenkoers van Staal Bankiers 18,50 gulden.

Staal Bankiers is de tweede bank die in een week tijd bekend maakt dat zij van de beurs wil verdwijnen. Vorige week meldde de Belgische Generale Bank, de nieuwe grootaandeelhouder van de voormalige Credit Lyonnais Bank Nederland, dat zij tot en met vrijdag 26 januari aangeboden aandelen van haar Nederlandse dochter op de beurs zal inkopen tegen 77,90 gulden.

Deze regeling wekte de woede van de Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, die het vaag en ondoorzichtig vindt. De VEB wil een officieel openbaar bod inclusief een biedingsbericht waarin de geboden prijs voor de aandelen wordt toegelicht.

“Banken staan waarschijnlijk te trappelen om zo'n biedingsbericht en de gekozen prijs te ondertekenen”, zei directeur drs. P. de Vries van de VEB vorige week op de aandeelhoudersvergadering van de Generale Bank Nederland, waar de uitkoopregeling bekend werd gemaakt. De VEB pleit verder voor een wettelijke regeling die grootaandeelhouders verplicht om een bod te doen op de overige aandelen als zij een controlerend belang verkrijgen.

Achmea verkoopt een pakket bedrijfsfinancieringen van ruim 1 miljard gulden plus drie bancaire dochterbedrijven aan Staal Bankiers. Op haar beurt betaalt de bank deze aankoop door 6 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen bij Achmea tegen een koers van 18,50 per aandeel. De effecten delen niet in de winst over het afgelopen jaar. Medio augustus meldden Achmea en Staal Bankiers al het voornemen voor deze transactie tussen moeder en dochter.

De koers van 18,50 gulden voor de nieuwe aandelen van Staal Bankiers is dezelfde prijs waartegen Achmea ruim anderhalf jaar geleden een bod op de aandelen van Staal Bankiers heeft gedaan. Dat bod mislukte toen doordat de Arab Banking Corporation, die iets meer dan vijf procent van de aandelen bezit, de prijs te laag vond. Sindsdien heeft Arab Banking Corporation geweigerd haar aandelen aan te bieden.

Volgens Van der Veer is er gisteren wel contact geweest met Arab Banking Corporation, maar waren de betrokken medewerkers op vakantie. “Zij hebben kunnen aanvoelen dat dit zou komen. Tot nu toe was Achmea bereid om tegen 18,50 gulden of minder aandelen uit de markt te nemen.” Directeur Faberij de Jonge van Arab Banking Corporation zei in augustus dat hij graag aandeelhouder van Staal Bankiers wilde blijven. Na de aankoop van nieuwe aandelen stijgt het belang van Achmea in Staal Bankiers boven de grens van 95 procent, waar de wettelijke uitkoopregeling van minderheidsaandeelhouders in gang kan worden gezet. Volgens Van der Veer is uitvoering van die regeling, waarbij beleggers door de rechter gedwongen worden hun effecten te verkopen, “niet aan de orde”.

De beurs liet eerder deze week weten weinig te zien in regels voor de bescherming van de positie van minderheidsaandeelhouders. Op de gekozen oplossingen, zoals van de Generale Bank, is niet veel aan te merken. Gezien de geboden prijs boven de beurskoers en de bekendheid die er aan is gegeven, vindt de beurs deze regeling te verkiezen boven de wettelijke uitkoop.