Record aantal voltrekkingen doodstraf in VS

WASHINGTON, 30 DEC. In de Verenigde Staten is dit jaar 56 keer de doodstraf ten uitvoer gebracht, het hoogste aantal sinds 1957. Meer dan 3.000 mannen en vrouwen die ter dood zijn veroordeeld wachten in de cel de uitvoering van hun straf af. Texas is koploper onder de 38 staten die de doodstraf kennen. Dit jaar zijn er 19 mensen terechtgesteld. Op de tweede plaats komt Missouri, met zes terechtstellingen. In de meeste staten wordt de doodstraf uitgevoerd met behulp van de elektrische stoel of door een dodelijke injectie. Maar ook ophanging, vergassing en zelfs het vuurpeloton komen nog voor. Voor het grote aantal terechtstellingen in 1995 bestaat geen duidelijke verklaring. In 1994 was het aantal 31, in 1993 was het 38, in 1992 was het 31 en in 1991 was het aantal 14. In de jaren vijftig lag het gemiddelde op 71,7, in 1957 werden 65 veroordeelden ter dood gebracht.

Een woordvoerder van de organisatie Informatie Centrum over de Doodstraf, Richard Dieter, wijt de stijging van dit jaar aan de ontwikkeling naar minder juridische bescherming voor verdachten en aan de aanzwellende roep om versnelling van de procedures. In een aantal staten zijn de beroepsprocedures al bekort. Bovendien is de federale subsidie voor advocatenkosten bij beroepsprocedures inzake de doodstraf verminderd. De organisatie gelooft dat door deze maatregelen het gevaar toeneemt dat onschuldigen ter dood gebracht worden. “Elk jaar worden er ter dood veroordeelden vrijgelaten, omdat hun veroordelingen ongedaan zijn gemaakt - en echt niet alleen wegens technische of procedurele fouten,” aldus Dieter.