Philips krijgt van AT & T ruim 200 mln voor PKI

NÜRNBERG, 30 DEC. Philips krijgt van AT & T Network Systems 204 miljoen gulden voor de verkoop van de onderdelen zend- en ontvangstsystemen en openbare telecommunicatiesystemen van Philips Kommunikations Industrie (PKI). Het Amerikaanse AT & T koopt die activiteiten van Philips tegelijk met Philips-dochter Télécommunications Radioélectriques et Téléphoniques (TRT) in Parijs.

De transactie is al ruim een week geleden bekendgemaakt. Alleen de prijs was niet vrijgegeven. Voor de PKI-onderdelen staat die echter genoemd in een publikatie van vrijdag, waartoe PKI verplicht was. De verkochte PKI-onderdelen zijn volgens dat bericht goed voor een omzet van meer dan 700 miljoen gulden.

AT & T neemt circa 3.500 werknemers over van PKI, TRT en de daarbij behorende verkooporganisaties in 25 landen. De resterende onderdelen van TRT en PKI worden geïntegreerd in de Duitse en Franse landenorganisatie. PKI gaat zich volgens de publikatie bezig houden met vermogensbeheer.

De overname betreft cellulaire infrastructuursystemen voor mobiele telecommunicatie, intelligente transmissienetwerken, microgolftransmissie en transmissie, die nu deel uitmaken van Philips-dochters Télecommunications Radioélectriques et Téléphoniques (TRT) in Parijs en het noodlijdende Philips Kommunikations Industrie (PKI) in Neurenberg.

AT&T Network Systems neemt TRT als merknaam en als juridische eenheid over. TRT-activiteiten die geen onderdeel uitmaken van de transactie integreert Philips in andere Franse dochterbedrijven. PKI, dat tweederde van zijn 3800 werknemers ziet vertrekken, blijft onderdeel van Philips. Het elektronicaconcern zal zich “in lijn met zijn strategie op het gebied van persoonlijke communicatie” blijven toeleggen op de produktie van basisstations voor mobiele digitale (GSM-)telefonie, telefoniesystemen voor afgelegen gebieden, apparatuur voor straalzenderverbindingen en voor draadloze toegang tot netwerken voor mobiele DECT-telefonie, transmissiesystemen en andere openbare netwerksystemen. Philips draagt de activiteiten in het eerste kwartaal van 1996 over. (ANP, DPA)