Lieve Patrick, hoi Jari, lieve Marc

AMSTERDAM, 30 DEC. Met blozende wangen van de opwinding en de vrieskou staan ze op de spelers van Ajax te wachten. Twee tienermeisjes uit Gelderland bezoeken in de kerstvakantie hun helden. Om de beurt fotograferen ze elkaar met een van de Ajax-spelers, die op weg zijn van het trainingsveld naar het spelershome.

Michael Reiziger staat geduldig stil. Frank de Boer neemt de tijd voor de foto. Edgar Davids zet een handtekening en maakt een dolletje.

Voor de meisjes worden deze minuten het verhaal voor de kerstdagen. De spelers van Ajax wedijveren in populariteit met Amerikaanse filmsterren of Engelse popzangers. Ajax is “het beste van Amsterdam, het beste van Rotterdam, van Eindhoven, van de wereld”, schreeuwde trainer Louis van Gaal niet ten onrechte bij een van de vele huldigingen in het afgelopen jaar.

Na elke training, na elke wedstrijd is de jacht op handtekeningen geopend. De spelers mogen zich daar niet te gemakkelijke van afmaken, luidt de huisregel. Fans uit Venlo hebben uren in de trein gezeten voor tien seconden aandacht, is de les van Van Gaal.

Eenmaal boven in het spelershome wacht een ander gevolg van de onmetelijke populariteit waar de Amsterdamse club zich in kan wentelen. De houten, handgetimmerde postvakjes in het spelershome puilen uit van de nieuwjaarswensen in vrolijk gekleurde enveloppen. Tientallen brieven en kaarten per dag, honderden per week, naar schatting 25.000 brieven per jaar worden er verstuurd naar het stadion aan de Middenweg, naar de postbus of naar 'Ajax, Amsterdam'. Marc Overmars (de enige vrijgezel van het elftal), Patrick Kluivert en Jari Litmanen zijn favoriet, maar zelfs in het vakje van de Russische reserve Demtsjenko ligt een stapeltje.

Alle post wordt persoonlijk beantwoord. Tenminste, dat is de bedoeling. Daarvoor krijgen de spelers van de club ansichtkaarten met hun foto in dozen van 3.000 stuks. De handtekening moeten ze steeds zelf zetten. Als een postzegel niet is bijgesloten, moeten ze die zelf betalen. De Fin Litmanen neemt zijn taak het meest serieus. Hij beantwoordt zijn post wekelijks, samen met zijn echtgenote. Ronald de Boer reserveert één avond per maand: dan zit hij van acht tot één uur 's nachts te schrijven. Andere spelers krijgen hulp van de dames van het secretariaat of de fanclub.

De meeste fanmail stelt standaardvragen. Wat zijn je hobby's? Mag ik een handtekening? Een minderheid van de schrijvers herkent een probleem en biedt raad of vraagt om steun. Het overlijden van Van Gaals vrouw leidde tot een stroom emotionele brieven, die grotendeels door de trainer zelf beantwoord is. De spelers krijgen soms verzoeken om de laatste wens van een ernstig ziek kind te vervullen.

Naast de serieuze brieven zijn er wonderlijke verzoeken. Bert, een 'meester-knopenlegger', bood aan voortaan alle veters van de Ajax-spelers te strikken, inclusief die van Van Gaal. Ook het voorbeeld van een televisie-item als de Fax voor Max kreeg navolging. Kunnen de spelers niet als gangmakers aanwezig zijn op een vrijgezellenavond en als getuigen optreden bij een huwelijk? Huwelijks-aanzoeken, in persoonlijke brieven, komen minder vaak voor doordat van de meeste spelers inmiddels bekend is dat ze getrouwd zijn of een vriendin hebben. Maar in het anonieme gedicht op een pilaar van het stadion, Ode aan Danny B, wordt ook voor dat probleem een oplossing geboden: “Danny, ga scheiden, dan kan ik jou verblijden.”

-----

Hoi Jari Hoe is het met jou? Volgens mij zit het wel goed, al die mooie doelpunten. Op mijn verjaardag tegen Ferencvaros scoorde je bijna een hattrick. Dat was een mooi verjaardagskado! Je wist alleen niet dat ik toen jarig was. Ik zou wel graag willen weten wanneer jij jarig bent. Dan stuur ik, als je het niet erg vindt, een kaartje. Een vriendin van mij was pas geleden in Amsterdam. Ze zou voor mij een T-shirt met jou erop meebrengen. Toen ze thuis kwam belde ze om te vertellen dat ze Martijn Reuser en Wooter had zien lopen. Ze was helemaal gek, ze kon het maar niet geloven. Ik denk dat ik maar naar Amsterdam ga verhuizen, misschien kom ik jou dan wel tegen. Hier in Eindhoven zal ik je wel nooit tegenkomen. Ik zie hier alleen Romario en Numan. Niet dat zij zo vreselijk zijn, maar ik kom toch liever jou tegen.

Bij mij in de klas zijn er ongeveer evenveel voor Ajax als voor PSV. Ik ben al een hele tijd fan van je. Op vakantie was het heel warm en gingen we 'body-painting' doen. Ik liet op mijn ene been Ajax zetten en op mijn andere Jari Litmanen. Er was alleen één probleem, ik was in Frankrijk en daar kennen ze alleen het afwasmiddel dat Ajax heet. Ze hadden daar allemaal de slappe lach en ik maar uitleggen dat het een goeie voetbalclub is.

Ik heb nog één vraagje: heb je toevallig een leuk broertje van 16 jaar oud? Zo ja, mag ik zijn adres? Nee, geintje.

Meisje (16 jaar) uit Eindhoven

Ode aan Danny B

Als jij huppelt op 't veld raak ik helemaal uitgeteld Je ogen zijn zo blauw Ik wil je pakken nou! Door jou word ik week van binnen, op jou zet ik mijn zinnen Danny, ga scheiden dan kan ik jou verblijden kom snel bij mij, gauw dan bewijs ik hoeveel ik van je hou

Lieve Jari

Ik ben gek van jou. Nou ben ik niet dik, niet dun. Ik heb lang haar en ben best stoer met voetbal. Ik kijk niet altijd want dan is het al te laat en dan moet ik naar bed. Met voetbal is het stom dat jij helemaal niet vaak in beeld komt. En nog een vraagje: heb jij een vrouw? Meisje (9 jaar) uit Overijssel

Lieve Patrick Hoe gaat het er mee? Gisteren hebben mijn vriendin en ik naar jullie wedstrijd Ierland - Nederland gekenen. We vinden dat je hele mooie doelpunten maakt. Gisteren stond de televisie knoerd hard zodat de buren kwamen klagen.

Wij zitten in het laatste jaar van de Havo. We halen goede cijfers. Voor natuurkunde hebben we vandaag onze cijfers gekregen. Ik heb een 8.3 en mijn vriendin een 7.9.

In de kerstvakantie komen we misschien een keer naar de training. We zijn twee keer bij een wedstrijd wezen kijken. We gaan ook naar de tentoonstelling van Ajax.

Wil je alsjeblieft terug schrijven of faxen.

Prettige feestdagen en een scorend nieuwjaar.

Twee meisjes (17 jaar) uit Brabant

Lieve Marc Ik ben helemaal fan van Ajax. En helemaal van jou en van Jari Litmanen. Ik kijk elke wedstrijd van jullie. Ik vind het het mooist als jullie tegen Feyenoord moeten want mijn vriend is voor Feyenoord en natuurlijk winnen jullie altijd dus kan ik hem daar altijd lekker mee jennen.

Ik heb een paar vraagjes.

Hoe oud ben je eigenlijk? Ik ben vijftien jaar.

Heb je een vriendin? Ik heb wel verkering maar niet lang meer.

Hoeveel uur per dag train je en train je dan met het Ajax-elftal of alleen?

Als ik een persoonlijk brief plus handtekening dus door jou zelf geschreven krijg trakteert een vriendin mij op een etentje bij de Chinees. Als ik hem niet krijg moet ik zelf betalen.

Op school noemen ze me al Marcje, zelfs de leraren, want op school praat ik alleen over Ajax en natuurlijk heel veel over jou.

Meisje (15 jaar) uit Drenthe

    • Remmelt Otten