Leeson ziet af van hoger beroep tegen gevangenisstraf

SINGAPORE, 30 DEC. Nick Leeson heeft zich definitief neergelegd bij de zes en een half jaar celstraf die de voormalig beurshandelaar van de Britse bank Barings begin deze maand door een Singaporese rechter kreeg opgelegd.

Het besluit van de 28-jarige Brit, die sinds 2 december gevangen zit in de Tanah Merah gevangenis in Singapore, werd gistermiddag bekend gemaakt door een woordvoerder van Leesons Singaporese advocaat John Koh. Leeson had tot vandaag de tijd om te beslissen of hij beroep wilde aantekenen tegen zijn straf.

Koh en Leeson hebben de afgelopen dagen in de gevangenis verscheidene malen overleg gevoerd over hun kans van slagen bij het aantekenen van beroep. Daarbij stond de schriftelijke uitleg die de Singaporese rechter Richard Magnus hen had overhandigd centraal. Magnus, die de zaak-Leeson behandelde en uiteindelijk de strafmaat bepaalde, reageerde binnen enkele dagen op Leesons plan om beroep aan te tekenen en gaf uitleg hoe hij tot de straf was gekomen. Die verklaring heeft Leeson nu blijkbaar doen besluiten zijn straf niet aan te vechten. Koh wilde gisteren geen mededelingen doen over Leesons beslissing.

Met de huidige straf die Leeson moet uitzitten in Singapore zal hij naar verwachting, na aftrek van voorarrest in Frankfurt en strafvermindering wegens goed gedrag, in de zomer van 1999 worden vrijgelaten. Wanneer hij toch in beroep was gegaan en dat vervolgens had verloren, zou Leeson maximaal een jaar extra straf hebben kunnen krijgen.

Tegen Leeson stonden aanvankelijk elf aanklachten uit toen hij eind november, na lang touwtrekken over zijn uitwijzing, uiteindelijk in Singapore arriveerde. De autoriteiten lieten bij aanvang van de rechtzaak vervolgens negen van de aanklachten vallen. In ruil daarvoor zegde Leeson toe te zullen helpen bij vervolgonderzoek naar oorzaken voor de ondergang van Barings.

Centraal daarin staat voor de Singaporese autoriteiten de rol van enkele hoge functionarissen van de Britse bank. Tegen zes van deze voormalige bazen van Leeson is gisteren officieel een onderzoek gestart. De zes betrokkenen, onder wie Peter Norris, verantwoordelijke man in Londen voor de Barings-activiteiten in Singapore, Simon Jones, de financiële man, en James Bax, regio-directeur Azië-Pacific, zullen een dezer dagen worden gehoord door medewerkers van accountantskantoor Price Waterhouse, de curatoren van Leesons voormalig werkgever Barings Futures Singapore (BFS). Singapore onderzoekt waar de verloren miljoenen zijn gebleven en wil zekerheid dat geen van de voormalig Barings-medewerkers - inclusief Nick Leeson zelf - zich verrijkt heeft aan de ondergang van de 232 jaar oude Britse bank, die inmiddels in handen is van de Nederlandse ING.

    • Max Christern